Ecmascript 2020 optional chaining 900x450
31. des 2019 Mental Helse Vefsna

Godt nytt år

Da har vi lagt bak oss enda et år, og et nytt år står foran oss.

Da er 2019 over, og det har vært et aktivt og stort år for Mental Helse Vefsna. Fra Pers ildsjelpris til Mosjøkonferanse via statsministerbesøk og mange flotte turer og sosiale treff på Qvales. Men detaljoppsummeringen av året kommer til årsmøtet, så jeg tenkte å bruke muligheten til å snakke om litt andre ting nå. 2019 har vært et godt år alt i alt, og jeg tipper med det at 2020 kommer til å bli et littegrann roligere år. Vi jekker opp samarbeidet med avdeling psykisk helse, og med det får vi en månedlig fellesaktivitet. Det i form av turer, påskefest og julebord.

I romjula i år har det skjedd to saker som har fått en del oppmerksomhet. En nasjonal, og en lokal. Og disse tenker jeg å si litt om, for de belyser to viktige saker.

Selvmord

Første juledag valgte Ari Behn å avslutte sitt eget liv, bare 47 år gammel. Ari var en fargerik sjel som ikke var redd for å vise at han var annerledes enn andre. Med det var han med å skape åpenhet for alle oss som ikke er helt A4. Selv om det er en trist nyhet, så var han en av over 600 som tok sitt eget liv i år. Også her i vår region har vi mistet svært unge og ressursrike mennesker i år. Det er trist å tenke på – at så mange føler at de har det så fælt at de ikke lenger ønsker å leve. Vi kan ikke vente å jobbe mer med dette. Det må være mulig å nå ut til mennesker og hjelpe dem før livet deres ender. Jeg forventer at regjering, storting, fylkesting og kommunestyrer landet rundt setter seg ned og ser på hva det er de kan gjøre for å drive med selvmordsforebygging. Du kan lese mer om temaet her hvor Linda og jeg har skrevet mer om saken.

Hatkriminalitet

Denne romjula ble en ung mann overfalt og banket i en slik grad at intensivavdelinga på sykehuset ble neste stopp – på grunn av legninga si. På grunn av at hans kjærlighet var til en av samme kjønn, så fant to personer ut at de skulle banke denne karen. Skulle nesten tro vi nærmere oss 1820, og ikke 2020. Denne middelalderske holdningen hører ikke hjemme i dagens samfunn. Jeg håper de ansvarlige blir funnet snarlig og straffet i henhold til loven. Også håper jeg at han som ble angrepet har noen å vende seg til – noen å snakke med – og noen som viser ham den omsorgen han fortjener. Jeg håper at han skjønner at han er like verdifull som alle andre – vi er perfekt, men verden er ikke det. Vi alle er fri til å elske hvem vi ønsker, og vi er alle fri til å leve det livet vi ønsker.

Godt nytt år alle sammen

Med det vil jeg gjerne ønske dere alle et riktig godt nytt år – jeg håper at året vil bringe alt dere ønsker å få ut av det.

Flere saker fra Mental Helse Vefsna