Img 1930
26. feb 2019 Mental Helse Sandnes

Historien til Mental Helse Sandnes

Mental Helse Sandnes (MHS) startet først i 1990, men ble nedlagt kort tid etter. I 1995 startet vi opp igjen. Vi hadde våre samlinger flere steder frem til år 2000. I år 2000 hadde vi offisiell åpning av vårt nye medlems hus, koselige Fredheim i Espedalsveien 2. Noen år etter flyttet vi til Skeianetunet i Jærveien 40, til et trivelig hus fra 1800-tallet; Sandvedhuset.

Siden innflytningen har medlemmene gjennom dugnader satt i stand hus og uteområde, i samråd med riksantikvaren, da hus og eiendom er fredet. De første årene i nytt hus fikk MHS midler fra Sandnes kommune til et 3-årig prosjekt for å ansette en huskoordinator på medlemshuset. Dette ble en stor suksess og det ble derfor søkt og godkjent midler fra Sandnes kommune slik at dette kunne bli en permanent ordning.

Gjennom årene har det vært arrangert mange aktiviteter; bla svømmegruppe, turgruppe, Gnisten (medlemsblad for MHS), malekurs, kranselaging, kortlaging, julebord, teater/revy, restaurantbesøk og Danmarksturer for medlemmene.

I 2010 feiret vi 10-års jubileum på Fredheim.Huset Fredheim var et koselig møtested, der man kunne slå ev en prat, lese avisen og ta en kopp kaffe. Onsdager kunne man få kjøpt varm lunsj og mandag og fredag var det mulighet for litt brødmat . I tillegg til det hvite trehuset ”med sjel” i massevis, var det også et trivelig uteområde som ble mye brukt i sommerhalvåret. Besøkstallene var stabile. Fredheim ble også holdt åpent av brukerne selv ved for eksempel ferieavvikling. Ansvarsfølelsen for huset var stor og det holdtes mange dugnader både ute og inne.

I 2013 ble det bestemt at Sandnes kommune skulle selge Fredheim og vi måtte i forhandlinger med kommunen om et nytt sted å drive det populære og viktige tilbudet vi hadde bygget opp.
Våren 2014 ble Fredheim solgt og dugnadsånden ble igjen vekket i medlemmene og de stilte opp med biler, hengere og flittige hender. Ferden gikk videre til Sandvehuset på Skeianetunet like ovenfor rådhuset i Sandnes. Her drives Mental Helse Sandnes den dag i dag med samme ånd som da vi var på Fredheim. Fortsatt dugnadsånd, tilbud om mat 1 gang i uken, fortsatt samme åpningstider og fortsatt mange av de samme fjes som var med og startet denne fantastiske reisen.

Flere saker fra Mental Helse Sandnes