Anne Giljebrekke
Foto: Anne M L Jensen
28. jul 2020 Mental Helse Agder

#Ikke en til. Bli med i arbeidet sammen med Anne – mot selvmord som utvei!

Den 9. august 2019 fikk Anne Giljebrekke fra Lillesand en mail fra sønnen sin Thomas på 27 år. «Det første jeg må si til alle er unnskyld». – Mailen var et avskjedsbrev. Dødsfallet kom som et sjokk for alle. I denne artikkelen vil du få et lite innblikk i hva Anne har erfart og nå brenner for.

«Thomas elsket familien, venner og jobben sin, og var alltid glad», forteller moren. Kameraten hans, som han bodde sammen med i Oslo, merket aldri at han slet.
To uker etter dødsfallet bestemte Anne seg for å skrive en bok om det som skjedde. Hun har alltid vært løsningsfokusert, og måtte også nå finne en måte å komme seg videre i livet. I denne situasjonen lyttet hun til noe inni seg som sa «skriv en bok».
Boken ble ferdig etter ca. 6 måneder og har tittelen «Å miste en sønn i selvmord – Gutten som alltid smilte». Målet med boken er å gi et bilde til folk om hvor forferdelig det er å miste en person som begår selvmord.
«Jeg ønsket at folk skulle få vite, helt rått, mens jeg ennå var hudløs, hvordan det var å miste en sønn, og hvordan det var for døtrene mine å miste broren sin» sier Anne. Hun ønsker at boka skal hjelpe familier og venner til å være åpne når selvmord skjer, samt å hindre andre i å begå selvmord som utvei på livets utfordringer.
Anne vil at gutter og menn som alltid smiler eller virker upåvirket av livet, skal våge å stå frem og snakke om sine utfordringer og skyggesider.
I kampen må du ikke stå alene, men ha gode folk rundt deg som du stoler på!», sier Anne.

“Det er ikke mannen eller gutten som skal bort, men mørket og løgnene!” Hun har derfor startet en podcast sammen med kollega Kine Reinhartsen som de har kalt “Selvmordspodden”. Hun vil bruke podden til å vise vei til gode folk og trygghet. Selvmordspodden er også på Instagram og Facebook, og de merker alle innlegg med #ikke1til.

Ønsker du å kjøpe boka til Anne kan du komme til nettbutikken her
Vil du høre podcasten, følg denne linken.

Mental Helse Agder ønsker å arbeide sammen med Anne og gjøre selvmordsforebyggende arbeid i vår region på en tydelig måte.
Vi vet fra de manges historier at erfaringsfolkene: brukere og pårørende kan bety en viktig likepersonhjelp til dem som står midt i selvmordsproblematikk.
Ta kontakt med Mental Helse Agder dersom du vil engasjere deg i dette arbeidet!

Flere saker fra Mental Helse Agder