
YAM – Youth Aware of Mental Health
YAM – Youth Aware of Mental health er et helsefremmende og preventivt undervisningsprogram for psykisk helse blant unge. Bygd på tung internasjonal forskning, utviklet av Karolinska instituttet i Stockholm og University of Colombia i USA.

YAM, Youth Aware of Mental health (Ungdoms kunnskap om psykisk helse) er et program for skoleelever som fremmer samtale og diskusjon, utvikler ferdigheter for å møte livets vanskeligheter og øker kunnskap om psykisk helse.
YAM har vist seg å være effektivt i en studie blant drøyt 11 000 skoleelever i ti EU-land – selvmordstanker og handlinger reduseres med 50% etter 12mnd.
Et undervisnings-program i skolene.
Målgruppen er skoleelever i alderen 14-16 år.
Undervisningsprogrammet YAM gjennomføres i klassen over fem timer (2+2+1) i løpet av tre uker. Undervisningen holdes av sertifiserte instruktører. Disse har gjennomgått et 5 dagers opplæringsprogram utviklet av Karolinska instituttet i Stockholm og University of Colombia, samt tilpasset norske forhold av Mental Helse.
Opplæringen består av seks hovedområder:
- Hva er psykisk helse.
- Selvhjelpsråd.
- Stress og kriser.
- Depresjoner og selvmordstanker.
- Å hjelpe en venn som har det vanskelig.
- Hvem kan jeg be om råd.

Beskrivelse av metode.
YAM gjennomføres som klasseromsundervisning, gjennom 3 uker og 5 skoletimers (2+2+1). Interaktiv undervisning: med elevmedvirkning, forelesninger, plakater, rollespill, skriftlig materiell og diskusjoner.
I YAM-programmet forenes kognitiv, følelsesmessig og erfaringsbasert innlæring for å fremme psykisk helse og forebygge suicidale handlinger, depresjon og dårlig psykisk allmenntilstand.
Evidens – hvorfor YAM og hvorfor klasseromsundervisning?
En av årsakene til YAMs effektivitet er at bevissthetstrening hjelper ungdommer til å komme forbi fordommer om at det er skamfullt og stigmatiserende å snakke om psykiske problemer, sykdommer og selvmord — og trener deres evne til å sette ord på følelser og snakke åpent om sine problemer med hverandre og å søke hjelp.
Professor i psykiatri og suicidologi Danuta Wassermann ved Karolinska Instituttet redegjorde i The Lancet sammen med en rekke europeiske medforskere, for resultatene fra tre selvmordsforebyggende intervensjoner for unge. Intervensjonene var:
- Bevissthetstreningen the Youth Aware of Mental Health program (YAM) for skolelever.
- Gatekeeper utdanningen Question, Persuade and Refer (QPR) for lærere og skolepersonell.
- ProfScreen, en screeningsmodul for profesjonelle for identifisering av sårbare unge.
Etter 12 mnd fant forskerne at YAM reduserte frekvensen selvmordstanker, selvmordsforsøk, depressive tilstander og tanker med 50% sammenliknet med kontrollgruppen.
Redegjørelsen ble hentet fra multisenterstudien SEYLE (Saving and Empowering Young Lives in Europe) som pågikk mellom 2009 og 2010 i 10 europeiske land og omfattet 11 110 ungdommer mellom 14-15 år ved 168 skoler.