Møte med Fontenehuset

Styret i Mental helse i Nordre Follo hadde nylig gleden av å treffe leder og medlemmer av Fontenehuset Nordre Follo.  Fontenehuset er en Privat Stiftelse og et frivillig arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer.  Vi takker for all informasjon som vi fikk og den åpenheten som ble vist oss

Opprinnelsen til Fontenehusene

Det hele begynte i New York i 1948 som et svar og et tilbud til de som ble utskrevet fra lange opphold på institusjoner og som ikke mestret det å klare seg på egen hånd etter utskrivelsen.  Negative holdninger til psykisk sykdom gjorde at mange hverken fikk bolig eller jobb.  Nå ville de hjelpe seg selv og hverandre.  I bygården som ble tatt i bruk, befant det seg en fontene.  Derav navnet «Fountain House».  I fellesskapet skal medlemmer kunne friske til i trygge omgivelser og i sitt eget tempo.  I løpet av 80 og 90-tallet skjedde det en stor utvikling av disse husene i Europa og i Skandinavia. Nå er det Fontenehus i over 30 land rundt omkring på kloden.  De tilbyr mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer et arbeidsfellesskap og et sosialt fellesskap hvor medlemmene har innflytelse.

Fontenehuset i Nordre Follo kommune

Fontenehuset Nordre Follo ble etablert i 2020, er et av 22 i landet, har 8 fast ansatte og ligger i Idrettsveien 20 i Ski.  Huset har ca. 320 medlemmer og det er godt besøkt med vel 30 som er innom stedet i løpet av en dag og ganske likt fordelt mellom menn og kvinner.  Du må være 16 år for å bli medlem, men til gjengjeld varer medlemskapet livet ut. 

Fontenehuset Nordre Follo er et frivillig arbeidsfellesskap med fokus på psykisk helse. På Fontenehuset driver de huset sammen hvor de gjør forskjellige oppgaver innen kjøkken, kontor, drift, IT, kommunikasjon og media i en arbeidsrettet dag.  Der kan du får hjelp til hva det måtte være i forbindelse med psykiatri og oppfølging.  På Fontenehuset får du utvidet ditt sosiale nettverk, jobbe med IT og sosiale medier, lage mat, spise varm mat i hyggelige felleskap, få jobb- og studieveiledning og boveiledning.

Åpningstidene er gode og det serveres mat til medlemmer og medarbeidere mandag til fredag..  Det er viktig at personer som har eller har hatt psykiske utfordringer slipper ensomhet og at de må slite med negative tanker alene.

På Fontenehuset hjelper de hverandre, det skapes gode relasjoner og folk blir mer trygge på seg selv og sine evner og kompetanse.  Her kan de også få hjelp til både jobb og bolig. De henter også mat fra Matsentralen i Oslo og deler ut til medlemmer.  Det er viktig at alle skal føle seg velkomne!  Det er et godt samarbeid mellom medlemmer og de ansatte og her deles kunnskap og ferdigheter og dine egne ressurser blir brukt på en god måte.  De har også en egen parsellhage ved Waldermarhøy som gir mat til egen produksjon.

Dette er et lavterskeltilbud og et spleiselag mellom Nordre Follo kommune og Helsedirektoratet og hvor det forventes at kommunen selv tar over den største andelen av driftsutgiftene.  Det kommer også folk fra andre deler av Folloregionen, og en håper at andre kommuner også vil bidra til driften gjennom egne partnerskapsavtaler. Gjennom gode og dokumenterte resultater så håper de at bevilgningene kan økes og at annen behandling kan reduseres.  En institusjonsplass kan fort koste kommunen 10-15 Mkroner, så det er en god avkastning å satse på Fontenehuset Nordre Follo.

Dette flotte konseptet gjør at «mennesker kan støtte og hjelpe mennesker» og hvis det er gått en stund siden du var her sist, så får du en «personlig savnet melding» – Reach out!

Ønsker du å vite mer eller bli medlem så kan du enten stikke innom i Idrettsveien 20 i Ski, ringe på tlf. 62 00 33 66 eller sende en mail til post@fontenehuset-nordrefollo.no.

Samarbeid med Mental Helse i Nordre Follo kommune

Vi i Mental Helse i Nordre Follo ønsker samarbeide med Fontenehuset og løfte frem alt det gode arbeidet som de gjør.  Kanskje kunne vi lage noe sammen på Verdensdagen for psykisk helse!

Vi takker også for invitasjonen til å besøke dere, og vi ser frem til å treffe dere igjen.

På vegne av Styret i Mental Helse Nordre Follo

Lars Henrik Bøhler