Representert på viktig møte

Tirsdag 30. april var det duket for møte om erfaringer med bemannede boliger, i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse. Mental Helse Nordre Follo var selvsagt tilstede.  

Utdrag fra rapporten

Styremedlem Lars Henrik Bøhler deltok som representant fra styret, og har under skrevet et utdrag fra rapporten «Kartlegging av erfaringer med bemannede boliger», som er utarbeidet av Oslo Economics og Nasjonalt senter for Erfaringskompetanse.

Det er i dag begrenset kunnskap om erfaringer med bemannede boliger for personer med psykiske lidelser og rus

Boligens utforming kan ha betydning for beboerens trivsel og livskvalitet.  Det er viktig at de har mulighet for å kunne delta i aktivitets- og fritidstilbud, samt at det blir lagt til rette for gode relasjoner mellom beboere, ansatte, familie og venner utenfor boligen.

Funnene fra kartleggingen viser at det er behov for å styrke tilbudet til beboere i bemannede boliger.

De fleste ønsker å bo i en vanlig bolig i et vanlig bomiljø, og de ønsker å ha en trygg og forutsigbar bosituasjon.

Det er i dag kommunene som har ansvaret for å hjelpe personer med behov for bistand til å fremskaffe egen bolig.  Kommunen har ansvaret for å bistå personer med behov for slik hjelp er styrket og presisert i en ny Lov som trådte i kraft 1. juli 2023.  Denne loven inneholder bla en plikt til å ha oversikt over behovet for boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet.  Loven presiserer også at kommunen skal sørge for samarbeid på tvers av sektorer og samordning av sine tjenester som kan bidra til arbeidet for vanskeligstilte på boligmarkedet.

Beboere må tas med på råd ved tildeling av boligløsning; det gir følelse av verdighet, selvfølelse og opplevelse av å bli hørt og tatt på alvor.

Rapporten konkluderer med at gode boligløsninger forutsetter et samspill mellom bokvalitet, boligtilbud, boligtjeneste, boligsosial organisering, økonomiske dimensjoner og brukermedvirkning.

Det er en tankevekker at rapporten viser at over halvparten av de pårørende (55%) oppgir at personer de er pårørende til har behov for at de eller andre pårørende gir økonomisk støtte.

Et velfungerende sosialt miljø i boligen er sentralt for å kunne gi beboere et godt tilbud.  De skal trives i hverdagen, de skal kunne delta i fritids- og aktivitetstilbud og de må legge til rette for gode relasjoner mellom beboere, ansatte, familie og venner.

Viktig! Personer med behov for langvarige og koordinerte tjenester har rett på å få en individuell plan.

Det er behov for å videreføre arbeideidet med å avklare hva et kommunalt bo -og behandlingstilbud skal inneholde og hvordantjenesten kan få en tilstrekkelig kvalitet for å sikre både beboere og ansatte mot uønskede handlinger.

Opptrappingsplanen og den nye loven, som presiserer kommunens ansvar, sier at mennesker med langvarige og sammensatte tjenester skal være en prioritert gruppe.

Fra Temakveld om Bemannede boliger innen rus og psykisk helse – hva var målet, og hvordan går det!

Reformen går fra sentrale institusjoner til lokalmiljø/kommuneansvar med arbeid, aktiviteter, behandling og IP.  Det er satset for lite på rehabilitering, arbeidstrening, utdanning og integrering i lokalmiljøet.  Og det er store forskjeller mellom kommunene; lav kompetanse og få systemtiltak.

Hva med Menneskerettighetene (CRPD – artikkel 3 og 19)?  Retten til selvbestemmelse og samfunnsdeltaker og retten til å bo og leve i egen bolig.  Det foreligger en Høring med frist 5. juni som omhandler medvirkning, individtilpasning og forsvarlig miljø og rettssikkerhet.

Det er viktig å mestre sitt eget liv i egnet bolig.  Det er for få personale i personalbasene knyttet til samlokaliserte boliger og i døgnturnus.

Ann-cecilie, som representerte de pårørende, var en tydelig stemme og sa at denne gruppen var stigmatisert og nedprioritert,  Og som hun sa «Hvem arver ansvaret for de vi er glade i når vi ikke orker mer eller er borte»!  Hvem skal ta vare på barnets livssituasjon og kjempe for deres rettigheter!  Jeg snakket med henne, og hun kan være villig til å besøke oss i «Mental Helse NF» og fortelle mer om sine erfaringer.  Hun er landsleder for de pårørende.  Det finnes også en pårørende gruppe i Follo.

Vi må kjempe for at våre berørte får en trygg base, egnede boliger i små enheter og med trygge og kompetente ansatte.  Det kom også tydelig frem under debatten at de ansattes holdninger og verdigrunnlag betydde mye.

Det er en tydelig økning i antallet «unge uføre» og mye er forbundet med stigma og skam.  Det er viktig å forebygge bla gjennom egnede botilbud med tilpassede aktiviteter og unngå alvorlige psykiske lidelser som kan koste kommunen opptil 10-15 MNOK pr. person pr år i behandling i enkelte tilfeller.