Humorforestilling donerer all inntekt til forebygging av selvmord til mental helse Tromsø

Merete Lønnum og Christina Wangsbro fra Mental Helse Tromsø
Kilde: Johannes Ytterberg Meløe

Et viktig initiativ med et alvorlig bakteppe

Fylkeslederen i Mental Helse deler at hun i flere år har jobbet med å samle inn midler for å støtte YAM-programmet, som koster 25.000 kroner per klasse.

– Dette arbeidet begynte da flere etterlatte begynte å donere penger til Mental Helse, forteller Lønnum.

Programmet har fått støtte fra flere aktører, inkludert Sparebank1 Nord-Norges stiftelse, Remiks og nå også Robertsenkompaniet.

– Det ligger en sterk dugnadsånd bak dette prosjektet. Selv om temaet for forestillingen er alvorlig, er vårt mål at alle som er til stede, skal forlate arrangementet med en følelse av å være hevet. Det mener vi er svært viktig, sier Lønnum.

Forskning som grunnlag for tiltak

Et av de viktigste prosjektene Mental Helse satser på, er et undervisningstilbud rettet mot ungdom mellom 13 og 17 år, kalt Youth Aware Mental Health (YAM).

YAM er et program utviklet ved Karolinska Institutet i Sverige, og har vist seg å redusere selvmordstanker og -handlinger med 50 prosent blant barn og unge etter 12 måneder, sammenlignet med de som ikke deltar.

Førsteklassen på Kongsbakken er de første som får undervisning i YAM-programmet denne våren.

– Målet er å ruste ungdom til å håndtere livets oppturer og nedturer. Alle møter utfordringer i livet, og hva gjør man når noen rundt deg sliter, spør Lønnum.

Kilde :Johannes Ytterberg Meløe
Fra venstre: Sara Figenschau (29) Karoline Dons (29) Nikolai Figenschau (30)

Alvorlige tall som ikke kan ignoreres

Før vi går videre, er det på sin plass å se på noen skuffende tall. Hvert år mister omtrent 650 mennesker livet sitt i Norge, hvorav tre av fire er menn, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Dette tallet har vært relativt stabilt i nesten to tiår. I både Troms og Tromsø ligger tallene høyere enn landsgjennomsnittet.

For sammenligningens skyld, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at det de siste fem årene har vært et gjennomsnitt på 101 trafikkdødsfall per år.

– Det vi ser er at forebygging er det mest effektive området å fokusere på, sier Ole Marius Minde, leder i Mental Helse. Han understreker videre:

– Det handler om å fange opp tidlig, å gi ungdommen mening tidlig, og å gi dem de riktige verktøyene. Vårt mantra er: Forebygging, forebygging, forebygging.