Besøk av loalavisa

www.laagendalsposten.no
Foto: MONA SANDVIKEN

– Her kan vi le og grine sammen og bare være stille sammen

Vi har alle vårt, er det noe som heter. Derfor er det så godt å komme sammen med andre, helt uforpliktende. Det har Mental Helse Kongsberg tatt på alvor.

 Mona Sandviken

 01.04.24 19:05

Vanligvis har gjengen som møter opp på Kreativt verksted mandager og torsdager hatt fast møtested på Mestringssenteret i Langbergsgate 2. Men nå skal bygget bli universelt utformet og dermed få mulighet til å ta imot enda flere.

Viktig tiltak

Fram til da, det vil si cirka sju måneder framover, holder Kreativt verksted til på Skavangertun, avdeling D.

– Det pleier å møte opp mellom 20 og 25 hver gang, forteller leder i Mental Helse Kongsberg, Irene Eggar Grønnevik (58).

Det er omtrent like mange damer som menn som kommer. Aktivitetene de driver med, spenner fra perlebrodering, pjoning, som er en gammel hekleteknikk, kortspill, tegning, fargelegging, brodering og strikking. Snekkerverkstedet på Skavangertun er også i bruk.

De som kommer kan velge om de tar med eget arbeid eller om de låner noe fra Mental Helse Kongsberg. Det viktigste er å komme sammen.

SJEFEN: Irene Eggar Grønnevik er leder i Mental Helse Kongsberg. Foto: MONA SANDVIKEN

Stor produksjon

– Vi har et veldig godt samarbeid med Lågen arbeidstjenester, forteller Eggar Grønnevik.

For det er grenser for mange hjemmestrikkede votter og sokker man trenger selv. Da er det godt at Lågen arbeidstjenester kan ta inn varene for salg i sin butikk.

For tiden er det 352 medlemmer i Mental Helse Kongsberg. Bare i fjor kom det 65 nye medlemmer. Eggar Grønnevik tror at mer åpenhet har gjort at flere har meldt seg inn.

– De som er her, får ofte med seg venner, sier hun.

Ensomhet og isolasjon

Hun forteller at det er mange som sliter i Kongsberg. Ensomhet og isolasjon går ut over psyken, og da er det mange som finner glede i å komme inn i et fellesskap med andre.

– For meg betyr dette tilbudet veldig mye. Her kan vi prate om alt mellom himmel og jord. Vi kan le og grine sammen og bare være stille sammen, sier hun.

Kreativt verksted holder åpent uansett om det er høytid og røde dager. Skjærtorsdag var der 23 personer som møtte opp på Kreativt verksted og 2. påskedag var det omtrent like mange.

– Det er helt tydelig at det er behov selv om det er helligdager. Det er kanskje da behovet er størst, sier lederen.

Da er alt stengt. Andre har ferie og reiser bort for å oppleve noe annet, og ensomheten kan føles enda sterkere.

GOD STEMNING: Gunn-Marit Vellikov, Hans Erik Tharaldsen og Jon Egil Grønnevik har funnet tonen. Herrene ser fram til at snekkervekststedet åpnes igjen. Foto: MONA SANDVIKEN

Hjelper med skyss

Medlemmene som har bil, trår til og henter og kjører hjem de som ikke har bil. Samholdet er sterkt og hver og en er betydningsfull.

For mange er kveldsmaten under Kreativt verksted høydepunktet. Stort sett er det brødmat som serveres, men en og annen gang er det råd til litt ekstra.

– For flere er kveldsmaten her det første og eneste måltidet om dagen. Maten smaker bedre i selskap med andre, forteller Eggar Grønnevik.

Håndarbeid

Fram til matserveringen er det stor aktivitet og god stemning rundt bordene. Ved et av bordene sitter Mai Liss Hansen (64) med en bok og fargelegger detaljrike motiver.

– Jeg må ha noe å gjøre, sier hun.

Ved et annet bord sitter Gunn-Marit Vellikov (52), Hans Erik Tharaldsen (74) og Jon Egil Grønnevik (63). Gunn-Marit strikker et gryteunderlag, mens herrene driver med perlebrodering.

– Du skulle vært her når snekkerverkstedet var åpent, forteller Hans Erik.

Jon Egil er enig, for det er der de trives best.

Verkstedet er for øyeblikket stengt, og de håper de snart kan bruke det igjen.

– Dette her er nødarbeid, forteller Hans Erik og fortsetter med perlebroderiet sitt.

Jon Egil har tatt utgangspunkt i et fotografi av seg selv der han sitter i en båt og gjør opp fisken. En måse sitter på påhengsmotoren. Med bitte små firkantede perler i forskjellige farger trer motivet av ham selv fram.

KORTSPILL: Far Jan Reidar Kolnes og sønn Paul Jacob Kolnes tar et slag Skip-bo. Foto: MONA SANDVIKEN

Kortspill og prat

Ved et annet bord sitter Jan Reidar Kolnes (82) og eldstesønnen Paul Jacob Kolnes (53). De spiller kortspillet Skip-bo.

– Han er best, sier pappa Jan Reidar og nikker bort til sønnen.

– Vi bytter litt på å vinne, repliserer Paul Jacob.

Jan Reidar forteller at han har fire flotte barn og at han har jobbet 50 år i Posten. Han kom til Kongsberg i 1971. Han har også vært med i lokalpolitikken i Kongsberg.

Paul Jacob flyttet hjem til Kongsberg for ti år siden sammen med kona. De siste fire årene har han benyttet seg av aktivitetstilbudet til Mental Helse Kongsberg.

– Jeg er blitt kjent med mange her. Her er det alltid noen man kan prate med eller spille med. Her er det god inkludering, forteller han.

Det er fellesskapet med kveldsmat som er det beste med Kreativt verksted.

Jubileum til høsten

De siste ukene har faren vært med og han trives også godt. De går sammen både til og fra aktivitetskveldene, og trives godt i hverandres selskap.

– Her kan man komme på dager hvor man har det bra og på dager man har det vanskelig, og da går man litt lettere hjem igjen, sier Paul Jacob.

Man må ikke være medlem for å delta på Kreativt verksted. Alle er velkomne. Men er man ikke medlem, må man betale for hver gang.

Mental Helse Kongsberg er 30 år i år og det skal markeres med en jubileumsfest til høsten. En festkomité er satt i drift for å planlegge festen.