Badstuprat og mental helse

Frivillig gruppeleder i MHO, Liv, deler her om badstupraten og hvordan hun og den fine gjengen som deltar, opplever aktiviteten og gruppen:

Iskalde bad, varm badstu og sosial gruppe til en billig penge

I Mental Helse Oslo drives det ukentlig ulike aktiviteter for mennesker som ønsker tilhørighet, sosialt samvær, å holde seg i form, noen å dele erfaringer med. På mandager, i sesong Oslo og omegn drives det med isbading. Sesongen starter i september, og holder det gående hver mandag kl. 12-14 frem til juni, da tar vi sommerferie.

Vi er ei gruppe på 20 personer, som varierer med å delta på denne aktiviteten, det veksler mellom 3-4 og 6-8 personer hver uke

Er du medlem i MHO, får du bade i kaldt vann, ta badstu og delta i ei sosial gruppe, til en billig penge 50,- gangen.

Oslo Badstuforening har, i samarbeid med Mental Helse Oslo gjort dette mulig for sine medlemmer. Du kan benytte denne aktiviteten også om du ikke er medlem.

I Bjørvika booker vi badstuen Måken, som er den første badstuen som ble bygget den gang badstuforeningen startet i 2016. Måken har plass til 8 personer (en gang var vi 10 samtidig). Badstuen er intim, koselig og enkel i sin form, og vi har blitt glad i den. Garderober er det også, med mulighet for å låse inn verdisaker.

Som sykepleier vet jeg at mestring kan utgjøre en stor forskjell for den enkeltes motivasjon for å gjenta en aktivitet, fordi mestring bygger en opp, gir et tykkere skall, som igjen gir et bedre selvbilde og verdi som menneske.

Liv

Nær kontakt med naturen midt i byen

Badstugruppen vår har hatt en samling utenfor Sukkerbiten, da var vi på Frognerseteren og spiste lunch som årets sommeravslutning.

Denne dagen hygget vi oss ekstra med god mat og en god prat, hva slags tanker satt den enkelte med, i forhold til egne opplevelser etter badstupratens start? Med stikkord skulle de som ønsket det, notere dette på et ark som ble sendt rundt.

Her er stikkordene fra gruppen:

  • Gode samtaler
  • Takknemlighet (for at noen har denne gruppen for oss)
  • Entusiasme, ekstatisk glede
  • Frydefull fellesskap
  • Samhold
  • Energy
  • Nær kontakt med naturen midt i byen
  • Mestring
  • Helse og komfort, tusen takk

Disse stikkordene forteller meg, som frivillig gruppeansvarlig, at folk har det godt, at de finner isbading som positivt, at man opplever positive ting som igjen gir god mental helse.

Som sykepleier vet jeg at mestring kan utgjøre en stor forskjell for den enkeltes motivasjon for å gjenta en aktivitet, fordi mestring bygger en opp, gir et tykkere skall, som igjen gir et bedre selvbilde og verdi som menneske.

Det er flere fysiologiske positive sider ved isbading som også gir indre ro, glede og tilstedeværelse i egen kropp, takket være frigjørelse av hormonet endorfiner. Videre serotonin som balanserer humøret, og dopamin som kontrollerer hjernens nytelsessenter, og til slutt oksytocin som er kjent som kjærlighetshormonet.

Til slutt vil jeg takke alle som deltar i badstupraten, for fine innspill, gode samtaler og gode medmennesker.

Hos oss er det også helt i orden å bare være, nyte stunden og lade batteriene.

Vel møtt til neste badstuprat, og velkommen til nye deltakere!