Julen er høytid for ensomhet
– 2024 nærmer seg slutten og det er mye vi kan se tilbake på med stolthet. Samtidig er det mye å arbeide for i 2025. Alt for mange mennesker er plaget med ensomhet og psykiske helseutfordringer er økende. Vi må satse på forebygging, slår landsleder Ole-Marius Minde Johnsen fast.
Mental Helse er en organisasjon som blir lyttet til. Ikke bare på nasjonale arenaer av politikere, men over hele landet. Det politiske arbeidet som mange av lokal- og fylkeslagene jobber med, påvirker politikere og myndigheter for å skape en bedre tjeneste der vi bor.
– Dette blir nok ikke mindre viktig i året som kommer. Nesten alle kommuner rundt i Norge sliter økonomisk. Som vi dessverre vet, så går dette oftest utover ikke lovpålagte oppgaver som lavterskeltilbud. Tilbud som er utrolig viktig for mange, legges ned landet over. Mange trenger et sted å gå til for å mestre livets nedturer, sier Minde Johnsen.
Derfor var det positive nyheter i sommer at regjeringen har startet arbeidet med å vurdere lovfeste lavterskeltilbud. Det er en oppfølging av Opptrappingsplanen for psykisk helse og blant annet Mental Helses innspill gjennom flere år.
Forebygging på agendaen
Antallet unge uføre er doblet de siste 10 årene – 70 prosent på grunn av psykiske lidelser. Behandlingsplasser forsvinner over hele landet. Behovet for å satse på forebygging har blitt understreket gang på gang i hele 2024.
– I løpet av Arendalsuka fikk vårt mantra: «forebygging, forebygging, forebygging!» kjørt seg. Vi opplevde en bred enighet om viktigheten av å forebygge psykiske helseutfordringer og jobbe for bedre samhandling på tvers av sektorer. Våre argumenter ble lyttet til, sier Minde Johnsen.
På Mental Helses landsmøte i november vedtok en samlet sal en resolusjon om at vi trenger en egen forebyggingsminister. Den største utfordringen i dag er at det politiske ansvaret for forebygging av psykiske helseutfordringer kun ligger hos helseministeren.
Les også: – Vi trenger en forebyggingsminister
– Vi trenger en forebyggingsminister som får sektorovergripende ansvar og budsjettmidler, og som forstår at forebygging handler om mye mer enn helse. Nå er det ingen og alle som har ansvaret. Vi trenger at ansvaret plasseres, også på regjeringsnivå. Det må investeres mer i forebygging i alle sektorer, og vi venter handling i 2025.
Høy pågang i julen
Verdensdagen for psykisk helse satte ny rekord med over 3300 markeringer i år. Det viser at psykisk helse er et tema som engasjerer oss mennesker sterkt. Det er noe som omgår oss alle, enten vi har psykiske helseutfordringer selv, er pårørende eller etterlatt etter selvmord.
Mental Helse hjelpetelefonen 116 123 og vår hjelpechat har en livreddende rolle for tusenvis av mennesker. Det å ha en person du kan dele tanker med, gode og dårlige, kriser og seirer, er noe vi alle trenger.
– Nesten halvparten av alle nordmenn føler seg ensomme, i større eller mindre grad. For mange er dessverre julen høytiden for ensomhet, og noen har ingen å feire julen med. Våre dyktige ansatte i svartjenestene ønsker å være der for alle som trenger det, hver dag, hele julen, sier Minde Johnsen.
Les også: Venter stor pågang i julen
I år som i fjor har vi solgt julekuler til inntekt for Hjelpetelefonen, og med over 1000 solgte julekuler kan vi gi 1000 samtaler til mennesker som har det vanskelig i julen.
Stor aktivitet i lokallagene
Våre fylkes- og lokallag har stått på gjennom hele 2024, med flust av aktiviteter og tilbud som motvirker ensomhet og virker forebyggende.
– Lokallagene skaper trygghet, mestring og fellesskap. Møtestedene og de ukentlige aktivitetene er for mange et stort lyspunkt og anker i livet. Sammen møtes mennesker på tvers av alder, kjønn og kulturell bakgrunn. Vi lærer av hverandre, danner nye vennskap og skaper endring, sier Minde Johnsen.
Flere av lagene har invitert til hyggelige førjulsaktiviteter i advent, som juleverksted og julebord for medlemmer og andre. Flere lag inviterer også til samlinger i romjulen og til nyttår.
– Takket være all aktiviteten i lagene er det mange som nå har noe hyggelig å se frem til.
Les også: Stor aktivitet i lokallagene før jul
Ser frem mot 2025
2025 blir for mange av oss et spennende år, og kanskje kan vi kalle det endringens år?
– Er det dette året som setter i gang store endringer, og faktisk skaper reelle tilbud, nok sengeplasser, rask psykisk helsehjelp i alle kommuner, nok penger til å drifte lavterskeltilbud og en styrket folkehelse? Vi i Mental Helse skal fortsette å jobbe for bedre psykisk helsehjelp for alle. Vi skal sikre bedre samhandling, mer forebygging, mer forskning på psykisk helse, mindre bruk av tvang, flere behandlingsplasser og flere ulike behandlingsformer, sier Minde Johnsen, og avslutter:
– Men, først skal vi feire jul. Jeg ønsker dere alle en fin og fredfull høytid – og et godt nytt år!