Else Kåss donerer discokula si til innsamlingsaksjon for Mental Helse

Starter spleis for Mental Helse Hjelpetelefonen

Politibetjent Marius Ulekleiv fikk ærespris i politiet for sin åpenhet om angst, depresjon og selvmordstanker. Nå har han startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe andre. – Hjelpetelefonen redder liv.

Spleisen er et samarbeid mellom Mottaket Media og Trygt Rom, og vil vare fra 3. mai til 30. juni. Marius håper på stor støtte til Mental Helses hjelpetelefon og -chat:

– Jeg har sett tallene på antall henvendelser til hjelpetelefonen og har selv erfart hvor viktig det er å kunne ta opp telefonen og snakke med noen gjennom de vondeste periodene i livet. Hjelpetelefonen er en livsviktig tjeneste og behovet for hjelp har aldri vært større, sier han.

Marius nådde bunnen og orket ikke å leve lenger. Les hans historie her.

Rekordstor pågang og kutt i støtten

I 2022 fikk Mental Helses svartjenester hele 375.000 henvendelser. Det er ny rekord, og godt inn i 2023 ser det ut til at det blir minst like mange henvendelser i år.

Samtidig som at henvendelsene øker, er det paradoksalt å se at det nå kuttes i de årlige tilskuddene fra myndighetene.

– Våre tjenester er et lavterskeltilbud som hjelper mennesker i nød og sparer samfunnet for flere titalls millioner kroner årlig. Køene til psykisk helsehjelp fortsetter å øke, mens vi bare er én telefon eller chatsamtale unna. Behovet er størst i nattetimene, når alt annet er stengt, forteller Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse.

Mental Helse klarer ikke å hjelpe alle de tusener som kontakter svartjenestene hver eneste dag, og mange blir dessverre stående alt for lenge i kø for å få hjelp.

– I ytterste konsekvens må vi kutte i det døgnåpne tilbudet. Mental Helse ønsker å være der for alle som trenger noen å snakke med, hele døgnet. Derfor er vi svært takknemlige for dette fantastiske initiativet og vi håper at mange vil støtte innsamlingsaksjonen, sier Berg-Heggelund.

Trekker en heldig vinner

Blant alle som donerer penger til spleisen, trekkes en heldig vinner som mottar en premie i posten. Premien blir donert av ingen ringere enn Else Kåss Furuseth.

– Premien er Else sin diskokule, som etterhvert har blitt et kjent innslag i TV-ruta. Diskokula har for Else vært et symbol på liv, glede og fest i hverdagen – og nå kan den bli din! Vi er veldig glade for å ha med oss Else Kåss Furuseth på laget, smiler Marius.

Else har også gjestet podcasten, Trygt Rom, som Marius driver sammen med bestekompisen Endre Midtstigen, som er psykolog. I episoden snakker hun om hvordan det er å være etterlatt etter selvmord. I episoden blir også innsamlingsaksjonen nevnt.

Den varer i to måneder og avlsuttes med et smell:

– Etter hvert blir det nemlig kjendis-auksjon – så følg med for mer info, oppfordrer Marius.

Hjelp Mental Helse å redde liv:

Støtt spleisen til Trygt Rom og Mottaket Media her!

KAMPSAK: Politibetjent Marius Ulekleiv nådde bunnen etter å ha presset seg selv alt for hardt, alt for lenge. Mental Helse har blitt hans kampsak og Marius har nå tatt initiativ til en spleis til inntekt for Mental Helse Hjelpetelefonen. – Et fantastisk initiativ som vil komme alle brukere av tjenesten til gode, sier generalsekretær Linda Berg- Heggelund. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy)