Nytt undervisningsopplegg om vennskap og kommunikasjon

Hva betyr det å være en god venn og lytter? Hva forteller kroppsspråket vårt? Prøv vårt nye opplegg til Verdensdagen for psykisk helse 2024.

Nytt undervisningsopplegg om vennskap og kommunikasjon: Blå Kors, Mental Helse og Verdensdagen for psykisk helse har i år samarbeidet om å utvikle et helt nytt undervisningsopplegg til årets kampanje for Verdensdagen. Opplegget er basert på filmer fra animasjonsserien Kort Fortalt og snakkekort fra Blå Kors.

Formålet er å gi elevene kunnskap om vennskap og kommunikasjon, trening i å lytte til andre og å gjøre dem mer oppmerksomme på hvordan de selv kommuniserer følelser og tanker.

Aktivitetene er utviklet for og testet på ungdomskoletrinnet, men kan også enkelt tilpasses mellomtrinnet i barneskolen.

Les også: Vi trenger å snakke mer sammen. Gi 8 minutter!

Fra testing av undervisningsopplegget i Kjeller skole.

Slik fungerer det

Opplegget deles inn i fire økter, på cirka 45 minutter hver. Det er også lagt inn et forslag til bonusøvelser som du kan gjøre hvis det er tid.

Øktene er interaktive, varierte og skal bidra til å fremme læring, mestringsfølelse, dialog og et godt klassemiljø. Målet er at elevene skal sitte igjen med konkrete verktøy og råd som de kan bruke i hverdagen.

Prøv det nye undervisningsopplegget her

Lære å bli en bedre lytter

– Vi har tusenvis av skoler som markerer hvert år. Flere av dem setter av en hel måned til tverrfaglig undervisning om de årlige temaene for Verdensdagen. Derfor ville vi lage noe helt eget til årets kampanje, forteller Anura Sankholkar, kampanjeleder Verdensdagen for psykisk helse.

I vår fikk to klasser ved Kjeller skole, fra 8. og 9. trinn, teste opplegget. Elevene syns det var spennende og lærerikt, og hadde mange gode innspill:

– Det var nyttig å lære mer om hvordan bli en bedre lytter. Hvordan bli mer bevisst på kroppsspråket og hvordan det stemmer overens med det du sier. Det var også interessant å lære mer om hvordan man kan få nye venner. Da lærte vi om hvordan kommunisere bedre, vise interesse og forståelse, og hvordan bli en bedre venn, forteller to av elevene etter undervisningen.