Fagsjef i Mental Helse, Jon Fabritius, prosjektleder og 2. nestleder i Mental Helse, Haakon Steen, og seniorforsker ved NAFKAM, Agnete Kristoffersen. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy)

Hvordan tar du vare på din psykiske helse?

Mental Helse trenger din hjelp i ny og banebrytende forskning. Sammen skal vi forske på hva vi gjør for å ta vare på og bedre egen psykiske helse. I mars sender vi ut et anonymt spørreskjema til 7.500 av våre medlemmer via e-post. Jo flere svar, jo bedre resultater får vi.

I alle nyere styrende helsedokumenter er myndighetene opptatt av at vi må ta ansvar for egen psykiske helse. Forebygging og egenomsorg blir en viktig del av en bærekraftig helsetjeneste, og vi må i fremtiden ta aktive valg for å opprettholde og forbedre egen helse.

– Her er nok mange medlemmer allerede er i forkant, og har vært det i mange, mange år. Vi lever ikke i likegyldighet til helseutfordringer, men investerer både tid og penger for å få det bedre. Men, det finnes dessverre ingen oversikt over hva folk bruker utenfor de offentlige tjenestene, og det skal vi ved hjelp av forskning finne ut av, sier prosjektleder Haakon Steen.

Introduksjonsfilm om forskningsprosjektet – en samtale mellom prosjektleder Haakon Steen, fagsjef Jon Fabritius og forsker Agnete Kristoffersen ved NAFKAM.

Banebrytende forskning

Mental Helse og Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) har underskrevet samarbeidsavtale om forskningsprosjektet. Våre medlemmer vil være viktige i denne banebrytende forskningen.

– Det viktigste er å få kunnskap om alt det medlemmene våre gjør for å bedre sin egen situasjon, for å takle sykdom eller bivirkninger, og for å få et bedre liv. Det finnes nesten ingen forskning på hva vanlige mennesker gjør av tiltak i eget liv for å få det bedre. Vi har behandling og ikke-behandling – å fylle opp rommet i mellom er kjempe interessant, sier Jon Fabritius, fagsjef i Mental Helse.

Les også: Mental Helse spurte – PsychGen svarer

Vekket internasjonal interesse

NAFKAM har tidligere gjennomført en tilsvarende studie for Kreftforeningen, med svært interessante funn. Nærmere 8 av 10 kreftpasienter benyttet seg av tjenester utenfor det offentlige, og hele 97 % la om kostholdet.

Funnene viser at befolkningen i høyeste grad er opptatt av å legge tid og økonomiske ressurser i egen helse.

– Dette ble en veldig spennende studie som resulterte i en rekke artikler, vitenskapelige artikler og foredrag. Studien siteres nå over hele verden. Nå gleder vi oss veldig til å gjøre dette med Mental Helse og se hva folk med psykiske helseutfordringer gjør for å få det bedre selv, sier seniorforsker ved NAFKAM, Agnete Krisfoffersen.

Hun legger til:

– Vi tror jo at mennesker med psykiske helseutfordringer gjør vel så mye som kreftpasienter, så dette blir spennende. Vi bruker et likt spørreskjema, så vi vil kunne sammenligne de to gruppene etterpå.

– Viktig at alle svarer

Hva folk bruker av tilleggsbehandling er veldig varierende. Det kan være å gå turer i naturen, endre kostholdet, bruke kosttilskudd, meditere, gå til akupunktur, delta i religiøse seremonier, gå til privat psykoterapi, og så videre.

– Men, verken vi eller myndighetene har oversikt over hva vi gjør – og det må vi få tall på. Det er nyttig i vårt arbeid og i videre forskning på psykiske helseutfordringer. Vanligvis har vi rundt 20 i svarprosent på denne type undersøkelser, noe som ikke vil være tilstrekkelig når vi nå skal kunne representere hele gruppen, sier Steen.

Undersøkelsen sendes ut i løpet av mars måned, og er helt anonym. Tidsbruk er ca. 10 – 15 minutter.

– Avhengig av hvor raskt folk svarer, så kan vi ha de første analysene klare før sommeren. Her er det om og gjøre at alle som får undersøkelsen svarer, og at det gjøres raskt. Det er kjempeviktig at vi får med oss hele gruppen, avslutter Kristoffersen.

Har du spørsmål til undersøkelsen?

Kontakt prosjektleder og 2. nestleder i Mental Helse, Haakon Steen, på e-post: haakon.steen@mentalhelse.no.