Mental Helse Land/Etnedal mottar pris for årets møteplass

Årets ildsjel, møteplass og arrangement er kåret

Årets ildsjel, møteplass og arrangement er kåret på Mental Helse konferansen 2022. Vinnerne er Mental Helse Land/Etnedal, Aylin Arikan i Mental Helse Oslo og Mental Helse Søndre Salten.

– Det gjør oss så glade og stolte. For bare et halvt år siden var vi et lite lokallag som slet i motbakke i lang tid. Da fylkeslagene Mental Helse Hedmark og Oppland ble slått sammen til Mental Helse Innland, fikk vi nytt styre og ny inspirasjon. I dag har vi tre faste aktiviteter i uka og over 130 medlemmer, forteller lokallagsleder Bjørg L. Olaussen Sagmoen.

Under Mental Helse konferansen 2023, 9. marsm mottok Land/Etnedal prisen «Årets møteplass 2022».

– Aktiviteten og møteplassene er veldig populære, noe som også gjenspeiles i antall medlemmer. Laget har klart å stå i nedturene på grunn av en enorm omsorg og stort engasjement innad i laget. Flere strekker seg langt for å hjelpe andre, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Les også: Åpenhetsprisen 2023 går til Kirsti Skogsholm

Stor aktivitet og mange frivillige

Land/Etnedal følger opp rusmisbrukere på LAR, tar seg av personer i kriminalomsorgen, kjører, henter og er tilgjengelig på telefonen. Julaften 2022 arrangerte laget julemiddag med over 20 personer til stede. Det er mange på et lite sted som Dokka.

– Medlemsmassen er en fin miks av mennesker som har funnet sammen og trives på tvers av alder og bakgrunn. Det er en gruppe fri for stigma og skam, og en fantastisk kultur har slått rot i denne gruppa. Mye takket være hvordan Bjørg og Trond har lagt grunnlaget på møteplassen. Her er det verken intrigemakeri eller drama. Her er alle velkomne. Alle blir sett og lyttet til.

Det sier landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen.

– Engasjementet og aktivitetene har ikke kommet av seg selv. 30 personer stiller opp på aktivitetene for å hjelpe til og vi har fått god hjelp fra kommunene, handelststanden og flere private aktører. Takket være god støtte har vi kommet oss dit vi er i dag.

Det forteller Bjørg. Hun er stolt over lokallaget og innsatsen:

– Vi har måttet glemme alt som heter sjenanse for å komme dit vi er i dag. Men, når vi forteller om Mental Helse og hva vi står for så opplever vi at det går av seg selv. Vi står for likeverd, åpenhet, respekt og inkludering.

Aylin Arikan ble kåret til Årets Ildsjel 2022 for sitt engasjement i Mental Helse Oslos «Sydilla». (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy)

Kvinner fra ulike kulturer samles til sykveld

Aylin Arikan i Mental Helse Oslo har brukt sitt engasjement for flerkulturelle kvinner, og nå samles 20 kvinner til «Sydilla» hver uke. Hun er Årets Ildsjel 2022 av Mental Helse.

– Det er så mange kvinner som kommer for å være sosiale, snakke og øve på språket, bruke sine kunnskaper og ha en møteplass å gå til. Dere aner ikke hvor viktig det er å ha et sted å gå til, hvor du kan møte andre og si: «Hei, hvordan går det?», sier Arikan, etter å ha mottatt prisen under Mental Helse konferansen 2023.

– Tusen takk til alle som støtter meg, legger hun til.

Det kommer kvinner fra alle samfunnsgrupper på «Sydilla», som arrangeres hver torsdag i regi av Mental Helse Oslo og Aylin Arikan.
Aylin har gjennomført 14 samlinger i løpet av høsten 2022. Kvinnene lærer å sy og det er sosialt samvær på tvers av kulturer. Det lages også et enkelt måltid i løpet av samlingen.

– Samarbeidet med Frivillighetssentralen og bydel Grorud, som har gitt økonomisk tilskudd til to symaskiner, har vært meget positivt. Godt samarbeid på tvers av organisasjoner trekkes frem som et av målene i Mental Helse sin strategi. Dette har Aylin absolutt klart, og vi er stolte av de hun har fått til, sier landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen.

Kåret til årets arrangement 2022

Mental Helse Søndre Saltens seminar, «4 steg ut av ensomheten», er Årets arrangement 2022 av Mental Helse.

Konseptet er utviklet over en tre-års periode og baseres på det australske «Act-Belong-Commit»-programmet. Seminaret ble holdt i Hemnes kommune, 21. april, og i Meløy kommune,12. september, i 2022, med til sammen 50 deltakere.

– «4 steg ut av ensomheten» viser muligheter for å overvinne sosial angst og isolasjon i små steg. Mental Helse applauderer arrangement som er inkluderende og åpne for alle, har et tema som treffer et bredt publikum, og som motiverer og engasjerer, sier landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen.

Prisene deles ut på Mental Helse konferansen. Denne gang på Quality Airport Hotel Gardermoen, torsdag 9. mars. Juryen er sentralstyret i Mental Helse.

Mental Helse Søndre Salten mottok prisen for Årets arrangement 2022. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy)