Smilende Else Kåss Furuseth Foto: (Foto: Jarle Nyttingnes)

Else Kåss Furuseth er verdig mottaker av Mental Helses Åpenhetspris 2018

Komiker Else Kåss Furuseth tildeles Åpenhetsprisen 2018 på Verdensdagen for psykisk helse 10.oktober.

Publisert: 9. oktober 2018

Else Kåss Furuseth får Åpenhetsprisen 2018 for sitt langvarige engasjement for pårørende etter selvmord. I forestillingen Kondolerer forteller hun om hvordan livet ble etter at hun som 11-åring mistet moren og som 28-åring mistet broren. Begge valgte å ta sitt eget liv.

Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør.

Til tross for et tungt og alvorlig tema, representerer forestillingen hennes håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre hverdagen lettere for de etterlatte, men også for dem som har forsøkt å ta sitt eget liv.

– Selvmord er fremdeles tabu og vondt å snakke om, derfor trenger vi denne formen for åpenhet for å forebygge og for å hele, sier landsleder i Mental Helse, Kristian Kise Haugland.

Les også: Kirsti Skogsholm er vinner av Åpenhetsprisen 2023

Byr på seg selv

Furuseth sin forestilling Gratulerer følger opp der hvor Kondolerer slapp.

I Gratulerer snakker hun om det å være god nok, og at alle egentlig er fine som de er, “selv om du er ganske ræva”.

Nylig har Furuseth, gjennom fire programmer på TVNorge og Dplay, møtt pårørende og overlevende for å lære mer om hvem det er som tar livet sitt og hvorfor de gjør det.

Serien Else: om selvmord startet 10. september, i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging. Samme dag arrangerte hun en minifestival hjemme i sin egen leilighet.

– Mental Helse er overbevist om at Else Kåss Furuseth sin innsats på dette tabubelagte feltet gjør at flere tør og vil snakke om sine psykiske helseutfordringer, konstaterer landsleder Kristian Kise Haugland.

At Else Kåss Furuseth sjenerøst byr på seg selv, passer godt til årets tema for Verdensdagen for psykisk helse som er: Vær raus.

Vinneren får et kunstverk, litografiet «Scene» av Alf Christian Hvaring, og en gavesjekk pålydende kr.10.000. Sjekken utbetales til et veldedig formål bestemt av prisvinneren. Else Kåss Furuseth har valgt å gi gavesjekken til Mental Helse sin Hjelpetelefon 116 123.

Nasjonal markering

Åpenhetsprisen 2018 går til Else Kåss Furuseth. Dette er en hedersbetegnelse som deles ut av Mental Helse på Verdensdagen for psykisk helse den 10.okotber. I den sammenheng blir det arrangert en nasjonal markering på Oslo rådhus, kl. 8.00 – 10.00.

På programmet står appell ved varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), diktopplesning ved skuespiller Pia Tjelta, utdeling av Åpenhetsprisen 2018 og faglig innlegg ved lege og leder for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), Kari Jussie Lønning.

Til sist følger en panelsamtale med lege Kaveh Rashidi, smafunnsdebattant Nansy Herz, lege Kari Jussie Lønning og landsleder i Mental Helse, Kristian Kise Haugland. Ordstyrer er Noman Mubashir.