Kan brukermedvirkning bidra til god forskning på psykisk helse?
FHI og Mental Helse inviterte til seminar om brukermedvirkning i forskning: – Det ble en god mulighet til å få stilt nysgjerrigheten og utveksle erfaringer, som kan bidra til viktige samtaler om brukermedvirkning, sier Joachim Kjennerud i Mental Helse.
Fredag, 27. September, møttes sju medlemmer og tre ansatte fra Mental Helse forskere fra Senter for genetisk epidemiologi og psykisk helse (PsychGen) ved FHI, for å diskutere hvordan brukermedvirkning kan inkluderes i forskning.
Formålet med seminaret var å utveksle erfaringer. Forskerne fikk lære om medforskning fra brukernes perspektiv og våre medlemmer i Mental Helse fikk vite mer om hvordan forskerne jobber.
– Bekjentskaper ble knyttet og vi fikk mange gode innspill. Vi gleder oss til videre samarbeid med FHI, og har allerede planlagt nye samarbeidspunkter fremover, forteller Kjennerud, seniorrådgiver i Mental Helse.
Nyttig utveksling
Seminaret «introduksjonsmodul om brukermedvirkning i forskning for brukerrepresentanter og forskere» ble holdt i FHI sine lokaler i Oslo. Alexandra Karoline Saasen Havdahl, forsker og senterleder ved PsychGen, ønsket alle velkommen.
Stipendiat Pia Jensen presenterte et forskningsprosjekt om Covid-19 og psykisk helse. Her fikk deltagerne mulighet til å komme med innspill til forskningen. FHI viste hvordan de bruker nasjonalt helseregister og kobler det mot store helseundersøkelser for å finne ut ny informasjon om psykisk helse.
– Forskningen til FHI gir mer kunnskap om psykisk helse og hvordan vi som samfunn kan forebygge og behandle psykiske helseutfordringer. Forskningen fører til politisk endring og er med og styrer hvordan vi bruker ressurser i Norge. Det er derfor viktig at vi som medlemsorganisasjon innenfor psykisk helse samarbeider med forskningsmiljøene. Og spesielt viktig at de med egenerfaring kan bidra i å gjøre forskningen bedre, peker Kjennerud på.
– Viktig å involvere brukererfaring
Solveig Kjus fra Mental Helse Asker holdt en presentasjon om hennes erfaringer med brukerinvolvering i forskning.
– Jeg synes at seminaret var spennende og lærerikt. Jeg opplevde at representantene fra FHI var genuint interessert i brukerinvolvering i deres forskningsprosjekter. De lyttet interessert og virket åpne for innspill fra oss fra Mental Helse. Det er godt å se at de ønsker brukerinvolvering på ekte, og søker kunnskap om brukerinvolvering fra oss som har egenerfaring og erfaring fra tidligere forskningsprosjekter, sier Kjus.
Fra FHI sin side har forskerne gitt uttrykk for at seminaret var både lærerikt og inspirerende, forteller Ingunn Olea Lund, seniorforsker ved PsychGen.
– Å få høre brukerrepresentanter sine perspektiver gir oss viktige innsikter, og vi ser hvordan det kan styrke forskningen vår. Dette møtet har vist hvor viktig det er å involvere folk med egenerfaring, og vi er overbevist om at det gjør oss forskere bedre i arbeidet med å forstå og formidle kunnskap om psykisk helse, sier Lund, og legger til:
– Ved å integrere brukernes perspektiver sikrer vi en mer helhetlig og relevant tilnærming til de utfordringene vi undersøker. Vi ser frem til å fortsette det gode samarbeidet med Mental Helse!
Senker terskelen for å bidra til forskning
Seminaret ble en fin markering av Verdensdagen for psykisk helse, som finner sted i uke 39-42 hvert år. Kjennerud takker for et vellykket seminar og ser nå stort frem til videre samarbeid.
– Vi er takknemlige for at FHI åpner dørene og inviterer til samarbeid i en åpen og uformell setting, hvor fokuset er å snakke sammen og bli bedre kjent. Det er viktig med inkluderende arenaer som dette, hvor du kan komme og lære, og få innpass, uten stor forkunnskap om forskning eller brukermedvirkning. Det vekker interesse og senker terskelen for å bidra til forskning. Ikke minst øker det tilliten til forskningen.
Han retter også en takk til medlemmene i Mental Helse som delte av sine erfaringer.
– Det er mye flinke folk i Mental Helse med årevis med god og solid erfaring fra å bidra inn mot forskning og implementering. Hvis du som leser dette er nysgjerrig på forskning og vil være med på lignende prosjekter i fremtiden, må du gjerne sende meg en e-post, oppfordrer Kjennerud.