Landsmøte 2024: Forebygging på agendaen
22. – 24. november er det klart for Mental Helses landsmøte 2024. I tillegg til valg av nytt sentralstyre og landsleder, staker vi ut en ny politisk retning for organisasjonen. Vi setter forebygging høyt på agendaen.
Mental Helse er en organisasjon i vekst. På få år har medlemsmassen økt med 25 %. Organisasjonen har i dag over 11.000 medlemmer fordelt på lokallag som dekker de fleste kommuner i Norge.
– Psykisk helse er vår tids største folkehelseutfordring. Stadig flere rapporterer om psykiske helseutfordringer, og det er et tema mange er opptatte av. Det ser vi gjennom et stadig åpnere samfunn. Organisasjonen opplever økt aktivitet og synlighet. Vi blir invitert inn i en rekke utvalg, blir lyttet til i høyere grad enn før og får større gjennomslag for våre saker og krav, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
Les også: Statbudsjettet: Utfordringene i psykisk helsevern løses ikke i 2025
Stiller til gjenvalg
Minde Johnsen stiller til gjenvalg på landsmøte etter åtte aktive år i organisasjonen og to år som landsleder.
– For meg er det en stor ære å lede og være talsperson for Mental Helse og jeg er sterkt motivert til å bygge videre på frivilligheten som en del av kjernen i organisasjonen. Vi skal fortsette å skape reell medvirkning, delta i og påvirke samfunnsdebatten, invitere til meningsutvekslinger og skape engasjement. Vi skal bli et kraftsentrum for psykisk helse.
Over 130 medlemmer og ansatte samles for landsmøte på Quality Hotel Gardermoen, fredag til søndag.
– Mental Helse skal vedta ny og proaktiv politikk, hvor vi i større grad skal jobbe for forebygging, flere behandlingstilbud, alternative behandlingsformer og mindre bruk av tvang. Ikke minst skal vi styrke vårt internasjonale arbeid. Vi skal jobbe sammen med andre organisasjoner og miljøer innenfor forskning og utvikling på tvers av landegrenser, for bedre psykisk helse, sier Minde Johnsen.
Forebygging på alvor
På under 10 år har samfunnskostnadene for psykiske helseutfordringer økt fra 60 til langt over 300 milliarder kroner. Psykiske lidelser uføretrygder flere enn alle hjerte-karlidelser, kreft, diabetes og kols – til sammen, ifølge FHI.
Flere studier viser at man kan spare samfunnet for store kostnader ved å forebygge bedre, og dette har blitt en av Mental Helses viktigste kampsaker.
Den brutale sannheten er at:
- 111 000 unge (20-29 år) står helt utenfor utdanning og arbeidsliv, ifølge NAV.
- Antallet unge uføre har doblet seg på 10 år
- 1 av 3 unge er bekymret for egen psykiske helse (Opinion, 2023)
- Halvparten av unge med store psykiske helseutfordringer søker ikke hjelp (Opinion, 2023)
- 75 prosent av de som får psykiske helseutfordringer utvikler det allerede før de er 25 år, 50 prosent før fylte 18 år.
– Derfor er forebygging viktig. Psykisk helse må inn i alle barnehager og skoler slik at barn og unge får verktøyene for å snakke om og håndtere egen psykiske helse. Lavterskeltilbud i kommunene bør lovpålegges og vi må legge til rette for bedre samhandling på tvers av det private, offentlige instanser, stat og frivilligheten. Samtidig må vi jobbe for at alle får tilgang til god, rask og tilrettelagt behandling, avslutter Minde Johnsen.