Mental Helses Ringevenner utgjør en forskjell

–  Det å kunne gi noe positivt til noen som har det vanskelig i sin hverdag og
trenger noen å snakke med, gir en god følelse, sier May-Lis Møller. Hun er en av 15 frivillige som deltar i Mental Helses nyoppstartede prosjekt, Ringevenn.

Ringevenn er en tjeneste hvor organisasjonen kobler sammen kompetente frivillige med mennesker som opplever ensomhet, og ønsker seg en fast samtalepartner over tid. Ringevennene har ukentlige samtaler med deltakerne, og bidrar med både hverdagsglede og småprat. Såldes skal de bidra til å redusere ensomhet og utenforskap.  

Motiverende og lærerikt

Lørdag 5. april var de frivillige samlet for kurs i Mental Helses lokaler. En av dem var Mina Thu Lilleberg. Hun ville bli ringevenn fordi hun ønsket å gjøre en forskjell for andre. Hun går siste året på vernepleie og er veldig interessert i mennesker og psykisk helse.

Dette, sammen med at hun er glad i å prate og bli kjent med andre mennesker, gjorde at hun landet på valget om melde seg som ringevenn i Mental Helse.

–  Det er motiverende å få lov til å gjøre en forskjell i noens liv. Samtalene tilfører meg også mye, jeg lærer nye ting i hver samtale og det tilfører en dybde i hverdagen min, sier hun.

Nylig hadde Mina også fått tilbakemelding fra sin deltaker om at hen satte pris på å ha noen å snakke med i hverdagen.

– Det var det veldig koselig å få tilbakemelding på!

Som Ringevenn føler jeg at det tilfører meg mestring i hverdagen. Jeg tror det er mange der ute som kunne tenkt seg noen å prate med, men ikke helt vet hvordan man skal finne det, og der tenker jeg at ringevenn er en perfekt plattform

Mina Thu Lilleberg, Ringevenn i Mental Helse
Mna Thu Lilleberg er en av Ringevennene i Mental Helse

Å betyr noe for andre

May-Lis Møller er enig med Mina i at det gjør godt å kunne hjelpe andre. Etter sin første samtale kjente hun på både glede og ydmykhet:

– Det er en givende jobb og gir en følelse av å bety noe viktig for andre som trenger en hjelpende hånd, sier Møller.

Lars Brubak er også ringevenn- og har et varmt hjerte ovenfor andre mennesker. Han har litt tid til overs, og ønsker å bruke den på å hjelpe andre.

– Det kreves relativt lite før du er i gang og jeg synes det er interessant og spennende å bli kjent med andre mennesker. Det er spennende å ha venner man ikke har møtt, forteller han.

Vi fikk god kontakt allerede i første samtale og jeg følte at dette kanskje kunne bli starten på et lengre vennskap

Lard Brubak
Ringevenn May-Lis Møller ønsket å gi noe positivt til de de som har det vanskelig i sin hverdag

Ringevenn skal redusere ensomhet

Ringevennene snakker jevnlig med sine deltakere over en periode på seks måneder. Mental Helse kartlegger opplevelse av ensomhet blant deltakerne både før og etter samtalene.

– Det er gjennom støtte fra Stiftelsen Dam at Mental Helse har fått mulighet til å starte tjenesten. Vi er svært takknemlige både for denne støtten og for de 15 frivillige som har meldt seg som Ringevenn, sier Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse.  

–  Ensomhet er et stort samfunnsproblem. Nesten halvparten av alle i Norge er plaget av ensomhet i større eller mindre grad, og en av fem oppgir at de har få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig. Gjennom Ringevenn er målet å bidra til å redusere ensomhet, avslutter Berg-Heggelund.