Selvmordstallene øker: – Hjerteskjærende

Halvparten av de som tar livet sitt er under 47 år, og hele 535 av disse var menn, melder FHI. Selvmordstallene øker.

Det er lett å tenke at 727 bare er et tall. Men om vi bryter det ned ser vi at vi mister over 10 menn i selvmord i uken. Det er 10 sønner, kjærester, fedre, kamerater og kollegaer, som dør i selvmord. Hver eneste uke.

– Igjen sitter tusenvis av mennesker i dyp sorg. For menneskene som sitter igjen blir livet aldri det samme. Det er rett og slett hjerteskjærende. Selvmord er et alvorlig samfunnsproblem, og jeg forstår ikke hvorfor regjeringen ikke gjør mer. Dette kan vi ikke akseptere, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.

Avverger selvmordsforsøk hver uke

Selvmordsraten har vært stabilt høy i flere tiår. Til tross for en rekke handlingsplaner og endeløse lister med gode tiltak, så øker selvmordstallene. 

Dette gjenspeiles på Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123, hvor selvmord er et tema vi snakker om daglig.

– Vi snakker daglig med mennesker som kjenner på et så stort mørke at de ikke makter å leve lenger, og hver uke er vi i kontakt med nødetatene for å avverge akutte selvmordsforsøk. Dessverre klarer vi kun å svare 4 av 10 som kontakter oss på Hjelpetelefonen, og med 320.000 henvendelser i snitt årlig, ser vi at behovet for oss er stort, sier daglig leder Alexander Austad Aas.

Les også: https://mentalhelse.no/aktuelt/jeg-lever-takket-vaere-hjelpetelefonen/

– Nå må vi handle!

I regjeringens nyeste handlingsplan for forebygging av selvmord, nullvisjonen, 2020 – 2025, mangler det ikke på tiltak – men de blir ikke gjennomført.

– Nå må vi handle. Vi har ikke gjort annet enn å snakke om dette, i år etter år. Vi er lei av fagre ord fra skiftende regjeringer. Dette er helt vanvittige tall og betyr bare at vi ikke gjør nok, og vi gjør sannsynligvis ikke de riktige tiltakene for å forebygge selvmord, understreker Minde Johnsen.

Det diskuteres nå om det skal utarbeides en ny handlingsplan for forebygging av selvmord etter 2025, eller om selvmordsforebygging skal inn andre handlingsplaner. 

– Vi trenger ikke flere planer. Det vi trenger er vilje, vilje til å sette av tilstrekkelige ressurser og gjennomføre tiltakene. Psykisk helse må inn i alle barnehager, skoler og på arbeidsplasser. Vi må forebygge og gi mennesker de rette verktøyene for å kunne snakke om og håndterte psykiske helseutfordringer.

– Vi må styrke vår psykiske beredskap

I dag, 8. april, lanserte Verdensdagen for psykisk helse årets tema, som handler om at vi må styrke vår psykiske beredskap. Kampanjen lanseres med en sjekkliste med ti dokumenterte råd for å styrke psykisk motstandskraft.

–   Psykisk beredskap handler om mer enn den enkelte. Det handler om hvilke omgivelser vi har rundt oss når livet blir vanskelig. Vi håper årets kampanje kan gi flere verktøy til å stå i det som er vondt, og at det kan motivere til konkrete tiltak på alle nivåer i samfunnet, sier kampanjeleder Anura Sankholkar.

Mental Helse kjemper for at:

  • Handlingsplanen for selvmordsforebygging får bevilget 100 millioner kroner årlig over statsbudsjettet og at tiltak som faktisk virker bør prioriteres.
  • det avsettes øremerkede midler til forskning på årsak til selvmord blant menn og at kunnskapsbaserte forebyggende tiltak iverksettes for denne gruppen.
  • regjeringen nedsetter et ekspertutvalg som gransker de psykiske helsetjenestene og selvmordsproblematikk.
  • Rask Psykisk Helsehjelp (RPH) blir et landsdekkende tilbud som finnes i alle kommuner og må inkludere økonomisk rådgivning og støtte.
  • Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123 styrkes med ytterligere 10 millioner kroner årlig over statsbudsjettet.
  • kommunene må få tilført midler for å ha beredskapsteam 24 timer i døgnet.