Tommy Winther

Mental Helse ga livet ny mening: – Jeg har endelig funnet fred

Tommy Winther har satt Mental Helse Moss og omegn på kartet og brukt sine erfaringer med angst og psykose til å gjøre laget sterkere. Men reisen dit var langt ifra enkel. – Etter 25 år med grubling har jeg endelig funnet min sannhet.

Året er 1995. Tommy er tidlig i 20-årene, studerer fysiologi på Blindern og trives i et fremoverlent og driftig studiemiljø. Verden er rosenrød, alt går på skinner, livet kjennes godt og fremtiden er lys. Så snur alt.

– Jeg begynte å eksperimentere med cannabis, og en dag gikk jeg på en skikkelig smell. Eksistensielle tanker som oppstod i rusen, gjorde meg så redd at jeg fikk panikkangst og kastet opp. Det er noe av det verste jeg har opplevd, forteller Tommy åpenhjertig.

Det ble starten på en ny retning i livet. Tommy gikk inn i en periode med angst og et av anfallene skjedde på universitetet. Deretter kom de første tegnene på psykose. To pluss to var ikke lenger fire. Eksistensielle tanker om virkelighet og hvilken plass han hadde i verden, plaget ham.

– Jeg ble svært selvbevisst og begynte å trekke meg tilbake. Jeg, som alltid hadde vært så glad i livet, gikk inn i en dyp depresjon hvor jeg sov opp mot 19 timer i døgnet. Hadde ikke selvmordstanker, men jeg fikk ikke fred.

Opp- og nedturer


Tommy ble lagt inn på et senter for unge schizofrene i Oslo. De konkluderte med at han ikke var teknisk syk, men han ble likevel satt på kraftige antipsykotiske medisiner.

– Jeg ble gående i en tilstand hvor jeg ikke helt forstod hva som skjedde. Klarte ikke å følge samtaler, følte meg utenfor og ble en helt annen person. Jeg var irritert på verden og syntes synd i meg selv, rett og slett. Det ble til at jeg sluttet på studiene.

Livet i Oslo ga ikke lenger mening og Tommy flyttet til hjembyen for å jobbe som vikarlærer. Da skjedde en oppblomstring. Han traff kona i 2000, fikk bonusbarn og livet smilte. I denne perioden sluttet han også på medisinene.

– De gjorde meg sykere, og uten de klarte jeg å studere og være meg selv igjen. Jeg studerte pedagogisk filosofi, for ønsket om å finne den store sannheten stod fortsatt sterkt. Jeg begynte å jobbe på en barneskole, trivdes godt og fikk gode tilbakemeldinger. Før alt snudde igjen.

Tommy gikk inn i en manisk psykose og ble lagt inn på akuttpsykiatrisk i Østfold. Her lå han skjermet i tre dager uten noe form for stimuli. Alt som skjedde ble tolket i et mønster som passet psykosen, som vedvarte i nesten to uker.

Les også: Uten Mental Helse hadde jeg ikke levd i dag

– Frivilligheten passer meg utmerket

Andregenerasjonsmedisiner gjorde han sløv, han klarte ikke lenger å jobbe og ble ufør. I mange år var livet ganske tungt, men for fire år siden møtte Tommy en psykiater som fikk til et gjennombrudd. Med tredjegenerasjons antipsykotika ble verden lysere.  

– Endelig kunne jeg tenke igjen, hodet og kroppen fungerte og jeg ble igjen adekvat i eget liv. Det var vanskelig å bryte mønsteret jeg hadde etablert i Askim, så vi flyttet til Moss og jeg fikk en ny oppvåkning.

I Moss ble han raskt aktiv i både Mental Helse og Mensa, en interesseorganisasjon for mennesker med høy IQ, og begge deler gjorde underverker for den psykiske helsen.  

– Det første halvåret greide jeg lite, men etter hvert maktet jeg mer og mer. Jeg har fått kontroll over situasjonen min og ser at jeg har noe å bidra med gjennom frivillig arbeid.

Som lokallagsleder har Tommy satt Mental Helse Moss og omegn på kartet gjennom flere aktiviteter, som Psykt Bra Sykkeltur, som har skapt stort engasjement og hanket inn mange nye medlemmer.

Fra kafedrift til sterk politisk aktør

– Jeg er en system-endrer, ikke så opptatt av enkeltsaker, men det store bildet. Sammen har vi endret laget, fra å drive kafédrift til å bli en sterk politisk aktør i Moss. Det er mange sterke krefter i byen som vi samarbeider med og mye spennende er på gang.

Tommy brenner for politikk og særlig forebygging av psykiske helseutfordringer. Sammen med politikerne i Moss jobber han med «Mossehjelpa – en vei inn», et lavterskeltilbud hvor du kan få samtaler uten henvising og timelister.  

– Vi har behov for en tjeneste som kan få mennesker på rett spor raskt, for å unngå utenforskap. Kanskje hadde min historie vært annerledes om dette fantes i 1995.

Den driftige nestlederen har også startet et filmprosjekt hvor han samtaler med profilerte politikere i Moss om aktuelle temaer innenfor psykisk helse.

– Jeg opplever at de lytter og tar oss på alvor. Vi har fått en stemme i Moss og er blant annet i gang med å opprette et nytt politisk råd i kommunen – råd for psykisk helse og ruspolitikk. Det er det stort behov for.  

Til høsten starter Tommy på en master i samordning av helse og velferdstjenester. Planen er å ta med seg kunnskapen i lokallagsarbeidet.   

– Jeg har funnet min sannhet

For Tommy var det en klar sammenheng mellom rusopplevelsen og psykosen som oppstod senere.

– Jeg tror flere har opplevd lignende i ruspåvirket tilstand, at de kan bli redde der og da, men så klarer de å nullstille. Jeg tok med meg opplevelsen inn i det virkelige liv. For noen kan det være skummelt å eksperimentere med rus uten en veileder som kan hjelpe å navigere i tankene, sier Tommy, og fortsetter:

– Åpenhet om rusopplevelser er viktig, særlig i psykiatrien. Blir du sittende alene med vanskelige tanker, må du søke hjelp.

Verden fremsto ikke like enkel etter opplevelsene i 1995, men etter 25 år med grubling har Tommy funnet ro.

– Jeg har vært på en filosofisk reise, en grublereise, hvor jeg har landet på et system jeg kan akseptere uten å være redd. Jeg har funnet mine svar. Psykologer og psykiatere kan hjelpe deg å finne veien, jobben må du gjøre selv.

To pluss to er fire igjen. Åpenhet om situasjonen har gjort det lettere å akseptere, og nå peker alle piler oppover.  

–  Tenk at man kan gå fra å være skikkelig dårlig, cm fra å revne, til å bli en oppegående og fungerende person igjen. Jeg får stadig meldinger fra mennesker som kjenner seg igjen i min historie og som støtter meg. Det betyr mye. Nå gleder jeg meg til å studere og se hva fremtiden bringer, avslutter Tommy.