– Frivillig arbeid har gitt livet ny mening
En samtale med Hjelpetelefonen ble Ole-Marius Minde Johnsens første møte med Mental Helse. Nå er han landsleder for organisasjonen.
Frivillig arbeid har gitt livet ny mening for Ole-Marius Minde Johnsen. For to måneder siden tok han over stafettpinnen etter Jill Arild.
– Det har vært en overveldende periode med mange inntrykk, men dette vervet er virkelig en ære og jeg gleder meg til de neste årene. Hyggelige hilsener fra hele landet gjør meg mer motivert for hver dag.
Les også: – Jeg har vært heldig
Tidlig engasjert
Ole-Marius ble tidlig introdusert for organisasjonslivet, og har hatt lederverv i LO og foreningen FRI. Nå har Mental Helse hans fulle fokus, og frem til landsmøtet var han fylkesleder for Troms og Finnmark.
– Jeg har startet aktiviteter, engasjert meg i politikken og vært brukerrepresentant. Å møte på vegne av Mental Helse, være et talerør for egne og andres erfaringer, har vært utrolig givende og lærerikt.
Den engasjerte nordlendingen bor i Tromsø, men vokste opp i Bodø.
– Hjertet mitt tilhører Tromsø, smiler Ole-Marius, før han blir litt mer alvorlig i blikket. Barndomsårene i Bodø var preget av uforutsigbarhet, mangel på trygge rammer og perioder med fysisk og psykisk vold.
– I ettertid har dette påvirket meg veldig. Der og da er man ikke klar over at det finnes noe annet liv.
Hjelpetelefonen ble redningen
Da Ole-Marius ble eldre og begynte å engasjere seg, så han verden med nye øyner.
– Endelig fikk jeg lov til å mene noe, stå for noe og snakke for andre! Jeg fant en identitet i organisasjonsverdenen og begynte å skape mitt liv.
Ole-Marius husker spesielt sin første tale. Han var 19 år, det var 1. mai og hundre «hardbarka nordlendinger» fylte salen til LO i Bodø.
– Denne dagen har brent seg fast, for jeg var så nervøs! Til min store overraskelse brøt salen ut i applaus midt i talen. Det tente en gnist i meg.
Men, ettersom åra gikk, kjente han på en voksende uro. Opplevelsene fra barndommen trengte et utløp.
– Jeg fikk flere kraftige psykiske knekker før jeg til slutt ringte Hjelpetelefonen. Det gjorde godt å fortelle om hvor vanskelig jeg hadde det. Det hjalp meg til å søke hjelpen jeg trengte.
Meningsfull hverdag
Etter flere år i behandling ble Ole-Marius aktiv i Mental Helse Tromsø.
– Behovet for å lære mer om meg selv og møte andre jeg kunne relatere til var stort, og jeg ble lytta til og anerkjent. Samtidig fikk jeg gjøre det jeg elsker mest.
Det er nå seks år siden Ole-Marius ble en del av «Mental Helse-familien». Egne opplevelser er bearbeidet og egenverdien har vokst.
– Mental Helse har blitt en stor del av livet. Jeg tilhører noe, har et ansvar, gjør noe nyttig og meningsfullt.
Sammen med Mental Helse har han vunnet flere kamper, blant annet en stor sykehussak i Tromsø. Et år med intens jobbing førte til at psykiatrien fikk bli på landlige Åsgård.
– Slike kamper koster mye, men er så verdt det, sier Ole-Marius, og avslutter:
– Derfor blir jeg værende. Jeg ser hvor viktige vi er. Ikke minst hvor viktig Mental Helse var for meg da jeg hadde det som verst.