Trodde han skulle dø: – Åpenhet ble redningen

John- Erling Johansen hastet til legevakt med store smerter i brystet. Det han trodde var et hjerteinfarkt, viste seg å være noe helt annet.   

– Jeg fikk ikke puste, ble helt hvit i ansiktet, og var sikker på at jeg skulle dø.

Det er fem år siden John-Erling og kollegaen var på kjøretur og livet fikk en brå endring. På legevakten fikk han beskjed om at han hadde hatt et angstanfall, og dette satte en støkk i ham.

– Jeg hadde ikke noe forhold til angst, men jeg utviklet en slags angst for angsten etter dette. Gruet meg til å gå på butikken, ble redd for å kjøre i tunneler og være i sosiale settinger. Jeg ble livredd for å få angst ute blant folk.

Les også: Syklet Europa på tvers og langs for Mental Helse

Kjente på mye skam

Åpenhet ble redningen: John-Erling fikk plass på Modum Bad, og er svært takknemlig for hjelpen han fikk der.

– Senteret ligger nærme der jeg bor, og i starten var jeg redd for å møte på kjentfolk. Jeg skammet meg over å være der og gjemte meg unna, forteller han, og fortsetter:

– Etter hvert lærte jeg at det ikke er farlig eller skamfullt å ha psykiske helseutfordringer, og at det hjelper å åpne seg. Nå måtte alt ut etter å ha stengt det inne i årevis.  

Under behandlingen skjønte John-Erling at han hadde hatt panikkanfall i barndommen.

– Det var ikke så vanlig å snakke om slikt da jeg vokste opp, så jeg skjønte ikke hva det var. Men, så lenge jeg kan huske har jeg vært redd for å bli forlatt.

Syklet Norge på langs for Mental Helse


I dag er John-Erling åpen om sine utfordringer til familie, venner og kollegaer.

– Det har hjulpet meg mye. Det er trist at så mange, særlig menn, holder ting inni seg til de til slutt ikke orker mer. Det er mye skam rundt psykisk helse, men alle har jo sitt å slite med.

Under behandlingen planla John-Erling og svigerfaren å sykle Nordkapp-Lindesnes sammen for å sette fokus på psykisk helse, og for å ha noe positivt å se frem til.

– Jeg har alltid vært glad i å sykle og har deltatt i flere sykkelritt og konkurranser for moroskyld. På denne tiden fikk jeg også hjelp fra Mental Helse Hjelpetelefonen, så da bestemte vi oss for å starte en spleis til inntekt for den.

Svigerfaren døde før de fikk startet på turen, men det ga mer motivasjon:

– Nå syklet jeg for han også.

John-Erling trodde han skulle dø. I sommer syklert han Nordkapp – Lindesnes for Mental Helse. – Jeg er stolt av å ha fått til dette. Det gir en styrke, etter å ha sagt «det klarer jeg ikke», i alt for mange år. Åpenhet er redningen.

Stor heiagjeng   


Sykkeleventyret ble gjennomført i sommer, og målet var å samle inn 15.000 kroner til Hjelpetelefonen.

– Det tok helt av! Jeg fikk så mye støtte, og spleisen ble delt over alt, sier John-Erling, som samlet inn over 43.000 kroner.

– Jeg er stolt av å ha fått til dette prosjektet. Nå vet jeg at jeg klarer meg selv, og ikke trenger å være avhengig av andre. Det er en stor styrke å kjenne på, etter å ha sagt «det klarer jeg ikke», i alt for mange år.

Turen gikk over all forventing, selv om det var ekstra tøft i starten. Etter tre dager alene klarte John-Erling å slappe av og nyte dagene.

– Jeg traff mange hyggelige mennesker underveis og fikk enorm støtte fra kollegaer. Planen var å sove i telt hver natt, men det ble bare tre netter. Resten ble ordnet av kollegaer som overrasket meg med ledige hytter og husrom langs veien. Det var utrolig rørende. Jeg er heldig, avslutter John-Erling.

Åpenhet ble redningen da John-Erling trodde han skulle dø. – Jeg har fortsatt dårlige dager, men takler det bedre nå når jeg vet hva det er.

Trenger du noen å snakke med?

Ring: 116 123

Chat med: sidetmedord.no