Se dokumentarfilmen Til månen på 1-2-3
Hva må gjøres for at reisen hjem til barnehage ikke skal føles som en månelanding, men som en trygg overgang som fremmer god psykisk helse og tidlige erfaringer med demokrati? Se dokumentarfilmen Til månen på 1-2-3 her.
Kine Storejorde er prosjektleder og regissør for dokumentarfilmen, Til månen på 1-2-3, som du kan se gratis her.
– Mottakelsen av filmen har vært svært positiv og overveldende fra både forskere, barnehager, foreldre og UH-sektoren. Filmen er også viktig opp mot politisk påvirkningsarbeid for å fremme fokus på forebygging av psykiske helseutfordringer allerede fra barnehagestart, forteller Storejorde.
Digital foreldreressurs
Det jobbes nå med en søknad til Stiftelsen Dam om å lage en digital foreldreressurs basert på filmen, med Mental Helse som søkerorganisasjon.
Les også: Foreldresupport avverger alvorlig vold og drap
Storejorde sier i en artikkel på barnehage.no at det var hennes første møte med barnehagen som mor, som vakte det sterke engasjementet.
– Hvordan ble det helt normalt og nærmest sunt med en opprivende avskjed og hysterisk gråt over uker eller måneder? Hvorfor utsetter vi barna for dette? Det kan da ikke bare være meg som synes dette strider imot alt vi vet om små barns behov for tilknytning og ikke minst retten til å bli hørt? Det var her ideen til filmen begynte, forklarer hun.
Ble nektet lengre tilvenning
Dokumentarfilmen Til månen på 1-2-3 er ikke laget på oppdrag for andre.
– Jeg opplevde som mor at jeg ble nektet lengre tilvenning. Barnehagen hadde et system med tre dager, og foreldrene skulle helst akseptere at de i barnehagen visste best, utdyper Storejorde til barnehage.no.
I filmen møter vi blant andre Adam. Han er helt ny i barnehagen, og har kommet dit sammen med sin mor Rabiya. Hun har tillit til barnehagen, og at starten vil gå bra. Slik foreldre gjerne har. Samtidig er hun redd han er for liten til å starte i barnehagen.
– Jeg har besøkt veldig mange barnehager i Norden. Snakket med forskere, foreldre og ansatte. Og kan med sikkerhet si at det ikke er verst for foreldrene. For foreldrene vet jo at de kommer tilbake. Barnet vet ikke det, sier Storejorde i artikkelen.
Følg denne lenken for å se filmen gratis.
Prosjektet er finansiert av blant andre Stiftelsen Dam, Voksne for Barn, FUB, BARNkunne, Fagforbundet, Partnerskap mot mobbing og HVL.