Illustrasjonsfoto av hender

Beslutningsstøtte – likhet for loven

Helsedirektoratet har satt i gang en prosess for å finne ut hvordan en ordning for beslutningsstøtte kan fungere. Oppdraget kom i 2024 fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Målet er å utrede hvordan en slik ordning kan utformes og gjennomføres. Spesielt for pasienter i psykisk helsevern og andre tjenester der det er mulig å bruke tvang. Dette arbeidet bygger på anbefalingene fra Samtykkeutvalget og Tvangslovutvalget. Mental Helse har avgitt høringsuttalelser til begge rapportene, hvor vi har understreket behovene for å følge opp disse anbefalingene. Høringsuttalelsene våre kan du lese her.

Hensikten med beslutningsstøtte er å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne bedre mulighet til medbestemmelse i sin egen behandling. Samtidig skal ordningen bidra til at norsk praksis ved bruk av tvang kommer nærmere kravene i FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

– Vår store bekymring er at et manglende helsetilbud mange ganger gjør tvang til eneste utvei, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen. – Vår store bekymring er at et manglende helsetilbud mange ganger gjør tvang til eneste utvei, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen. Emilie Gjengedal Vatnøy Mental Helse

Beslutningsstøtte er nevnt i CRPD, artikkel 12 nr. 3:
«Partene skal treffe hensiktsmessige tiltak for å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne tilgang til den støtte de kan trenge for å kunne uøve sin rettslige handleevne.»

Spørsmål knyttet til tvang i psykisk helsevern, tvangsmedisinering, menneskerettigheter og samfunnsvern er blant de mest krevende temaene når det gjelder å tilpasse norsk praksis til CRPD. Gode løsninger for beslutningsstøtte kan gjøre denne prosessen enklere og mindre konfliktfylt. For at dette skal lykkes, er det viktig at arbeidet følger oppdraget nøye og involverer brukerorganisasjoner, pårørende og fagmiljøer.