
Tillit kan ikke vedtas
Seniorrådgiver Joachim Kjennerud holdt i dag innlegg på Stortingets høring om Endringer i helsetilsynsloven mv. (ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten). Han la vekt på at vi må ha en uavhengig og sanksjonsfri meldeordning som inngir tillit. Tillit kan ikke vedtas.
Her kan du lese hele innlegget hans:
Det nytter med høringer
Jeg vil begynne med å takke for at vårt høringsinnspill vedrørende UKOM er blitt lyttet til. Det er et tydelig signal om at høringsprosesser i norsk forvaltning fortsatt har betydning – og at stemmer fra brukere, fagmiljøer og sivilsamfunn blir tatt på alvor.
Noen ganger er det lurt å tenke seg om. Noen ganger er det lurt å lytte til innspill som kommer fra ulike organisasjoner.
I høringsnotatet vårt var vi tydelige på én ting: Ukom har tillit. Det er en tillit som er bygget gjennom uavhengighet, faglig tyngde og evne til løfte kompleksiteten. Dette har vært spesielt viktig i de mest alvorlige og betente sakene, som Kongsberg-hendelsen, hvor ulike instanser risikerer å bli tillagt offentlig skyld, og hvor medier kan bidra til stigmatiserende narrativ om personer med alvorlige psykiske lidelser. Da er det essensielt at instansen som undersøker og evaluerer saken har unison tillit, ikke er en part i saken og ikke er den samme instansen som leverer sanksjoner.
I innspillet vårt advarte vi mot at en sammenslåing med Helsetilsynet ville svekke tilliten til Ukom – og dermed svekke lærings- og forbedringsarbeidet som proposisjonen nå ønsker å styrke.
Derfor vil vi gi honnør til regjeringen. At forslaget om sammenslåing ikke videreføres nå, viser at regjeringen har vært lydhøre og respektert en bred faglig bekymring. Det gir tillit, tillit til at denne prosessen har vært demokratisk, reell og kunnskapsbasert.
Her kan du lese Mental Helses første høringsinnspill til regjeringen.
Tillit kan ikke vedtas, den må forvaltes
Samtidig registrerer vi at spørsmålet om sammenslåing fortsatt er åpent og skal vurderes videre. Vi oppfordrer til at Ukoms rolle som en uavhengig stemme i det nasjonale pasientsikkerhetsarbeidet styrkes. Vi vil minne om at tillit kan ikke vedtas, den må forvaltes. Det gjelder både for Ukom, Helseforetakene, Helsetilsynet, Regjering og for Stortinget.
Meldefristen for alvorlige hendelser blir utvidet til 5 dager, og vi vil advare mot at det ikke blir brukt som en hvilepute og føre til lengre tid før handling.
Når det gjelder forslaget om statsforvalterens utvidede rolle, er vi bekymret. Statsforvalteren har allerede i dag alvorlige kapasitetsproblemer, særlig knyttet til klagesaker om bruk av tvang i psykisk helsevern. Mental Helse håper derfor at det følger nødvendige ressurser med det utvidede ansvaret.
Det er viktig at vi lager et godt system for læring og forbedring for å kunne forebygge, avdekke og avverge alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Dette må gjøres sånn at tilliten til systemet ikke svekkes. Hvem er helse- og omsorgstjenesten til for? For pasientene, for brukerne, og for oss alle når vi trenger å ha tillit til de som behandler oss.
Takk for at vår stemme er blitt hørt. Det forplikter oss i Mental Helse til deltakelse og vi vil gjerne bidra i den videre utviklingen av en meldeordning.