Enormt engasjement på Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse har rekordstort engasjement i år, med over 3300 registrerte markeringer over hele landet. Skoler, barnehager, arbeidsplasser og organisasjoner markerer på kreativt vis. Nasjonale markeringer har også skapt stort engasjement og synlighet.

– Det er ingen andre land som mobiliserer hele storsamfunnet rundt psykisk helse på den måten vi gjør i Norge, og det er vi stolte av og takknemlige for, sier Anura Sankholkar, kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.

Årets kampanje handler om betydningen av å snakke sammen, og oppfordrer til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen vi bryr oss om.

En av fem i landet oppgir å ha få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig. Forskningen er tydelig på at vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner.

– Å erfare at vi har betydning for andre, er avgjørende for å ha et meningsfullt liv, og virker beskyttende når det stormer. Årets kampanje er en påminnelse av hvor viktig det er å ta vare på de vi bryr oss om, for å gi livet mer mening i en urolig tid, sier Sankholkar.

Kampanjeleder i Verdensdagen, Anura Sankholkar, håper så mange som mulig tar årets oppfordring på alvor og gir mer tid til de rundt oss.

Stå opp for psykisk helse

Selve Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober, ble kickstartet med tidenes vorspiel på Cosmopolite scene i Oslo, 9. oktober.

Stand up-showet «Stå opp for psykisk helse», ble utsolgt og stemningen stod i taket da åtte av Norges fremste komikere sparket opp lukkede dører og delte sitt skråblikk på psykisk helse. Kvelden ble ledet av komiker Lars Berrum.

Under arrangementet ble også årets Åpenhetspris delt ut, til to verdige vinnere: Leo Ajkic og Randi Rosenqvist. Prisen ble delt ut av landsleder Ole-Marius Minde Johnsen:

– De får prisen sammen for deres utrettelige arbeid for de som aldri eller sjelden blir hørt. Rosenqvist er en nestor i norsk psykiatri. Hun jobbet med dem som for oss andre er kjent som Norges farligste kriminelle og de aller sykeste pasientene vi har. Hun er en nestor i norsk psykiatri. Med sin ærlighet og direkte dialog, har Ajkic en helt egen evne til å formidle tunge og vanskelige historier. Vi blir kjent med menneskene bak erfaringene, helt uten fordommer.

Showet kan sees i reprise ved å kjøpe billett til streaming her!

Randi Rosenqvist og Leo Ajkic fikk årets Åpenhetspris. Her med konferansier Lars Berrum. (Foto: Dina Storvik)

Fullt hus på Speedfriending

For tredje året på rad inviterte Verdensdagen for psykisk helse til Speedfriending på SALT i Oslo. Oså denne gangen var det fullt hus og god stemning langs langbordene.

Landsleder Ole-Marius deltok for første gang, og anbefaler andre å prøve:

– Det er spennende å gå litt utenfor komfortsonen, men vi har fått mange gode åpningsspørsmål. Nå er jeg halvveis og har blitt kjent med fire veldig ulike og interessante mennesker. Jeg gleder meg til å se hvordan resten av kvelden blir. Det er faktisk gøy, selv om det er litt rart også, fortalte han i pausen.

Vil du arrangere egen Speedfriending? Verdensdagen for psykisk helse har laget en ressurspakke som alle fritt kan bruke.

Seminar om menn og psykisk helse

Mental Helse Oslo inviterte til en spennende og lærerik kveld. 8. oktober, med fokus på menns psykiske helse.

Særlig innleggene fra Kjell Magne Bondevik og Leo Ajkic gjorde inntrykk. Bondevik fortalte om da han møtte veggen og utviklet en alvorlig depresjon mens han var statsminister.

– Jeg traff veggen med full klaff, og kom meg ikke opp av sengen til tross for at jeg på den tiden var i god fysisk form. Da det ble kjent at jeg måtte ta ut sykmelding, valgte jeg å være ærlig. Jeg ville bidra til å åpenhet og redusere stigmaer rundt psykisk helse, sier han.

Bondevik fikk bred støtte i befolkningen, og har samlet de 1000 brevene han fikk i fem fulle ringpermer. Han satt også igjen med en stor lærdom, og er nå opptatt av å alminneliggjøre psykiske helseutfordringer.

– Selv har jeg blitt et tryggere og mer helt menneske. Jeg har forstått hvor viktig det er å være åpen og har lettere for å se når andre rundt meg har det vanskelig. Og ikke minst ser jeg at det er mulig å bli frisk.

Det var innlegg og panelsamtale med: Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister, Leo Ajkic, programleder og journalist, Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder Mental Helse, og Katharina Cecilia Williams, sjefredaktør Tidsskrift for Norsk psykologforening. (Foto: Marianne Langlete Hage/Mental Helse Oslo)

Vi vil gjerne høre om din markering!

Mental Helse har fylkes- og lokallag over hele landet som markerer Verdensdagen for psykisk helse hvert år. Har ditt lag gjort noe spennende i forbindelse med årets kampanje? Da vil vil gjerne høre om det! Send litt informasjon og bilder til emilie@mentalhelse.no.

Verdensdagen for psykisk helse markeres i uke 39-42 hvert år. Folkehelsekampanjen koordineres av Mental Helse med tilskudd fra Helsedirektoratet.