Leo Ajkic og Randi Rosenqvist får Åpenhetsprisen 2024

Mental Helses vil med årets Åpenhetspris sette søkelyset på psykisk helse i kriminalomsorgen. Randi Rosenqvist og Leo Ajkic får prisen sammen, for deres utrettelige arbeid for de som aldri eller sjelden blir hørt.

Randi Rosenqvist har et stort og brennende engasjement for mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Hun har bidratt til utviklingen av rettspsykiatri og fengselspsykiatri som fagområder i Norge. 

– I over 40 år har hun behandlet og vurdert alvorlig psykisk syke personer som har begått kriminelle handlinger. Hun har jobbet med dem som for oss andre er kjent som Norges farligste kriminelle og de aller sykeste pasientene vi har. Hun er en nestor i norsk psykiatri, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.  

Leo Ajkic er kjent som programleder for flere prisbelønte dokumentarserier. Han er kjent for sin ærlighet, direkte dialog og en helt egen evne til å formidle tunge og vanskelige historier på en måte som gjør at vi blir kjent med menneskene bak erfaringene, helt uten fordommer.

– Sammen er de to sterke og tydelige stemmer som tar opp et tema som er fullt av dilemmaer. Samtidig får de oss til å se at det handler om menneskeskjebner, og at ingenting er svart-hvitt, sier Minde Johnsen.

Innsatte har langt dårligere psykisk helse

Tallet på personer som er dømt til psykisk helsevern, har økt kraftig de siste 20 årene. Det betyr at en stadig større andel av døgnplassene i psykiatrien opptas av denne pasientgruppen. Samtidig sitter det mennesker i norske fengsler som aldri skulle vært der.

– De er for syke og de får ikke den behandlingen de trenger. Innsatte i norske fengsel har langt dårligere psykisk helse enn befolkningen ellers. En ny rapport viser at andelen med alvorlig psykisk lidelse er fem ganger høyere blant innsatte enn resten av befolkningen. Denne rapporten fra i fjor viser en urovekkende forverring av fengselsansattes psykiske helse. Vi må få til en endring nå, slår Minde Johnsen fast. 

Psykisk helse i kriminalomsorgen er et tema som stort sett får oppmerksomhet kun når det skjer drap utenfor murene eller selvmord innenfor murene.

– I arbeidet sitt viser de to prisvinnerne oss hvordan det er å være alvorlig syk og sitte i fengsel, hvor uholdbar situasjonen er for psykisk syke innsatte uten tilbud om tilstrekkelig hjelp, og hva slags konsekvenser det har fått at døgnplassene i psykiatrien er blitt bygget ned over mange år. Og, ikke minst hvordan deres pårørende i deres utrettelige kamp får mange tilleggsbelastninger.

– Åpenhetsprisen 2024 gir meg en viktig plattform

Ajkic ble født i Mostar i Jugoslavia. Han og familien flyktet på grunn av borgerkrigen da han var syv år. I serien Flukt (2017) brukte Ajkic sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Norge og Europa. 

I serien RUS (2021) tok han et dypdykk i temaet rus og ungdom, og ble belønnet med en pris for innsikten serien ga oss. Det har han fått til igjen, gjennom NRK-serien «Leo og de farlige», hvor han på samme måte viser oss mennesker med vidt forskjellige diagnoser gjennom direkte samtaler.

– «Leo og de farlige» er en rå og ærlig beskrivelse av draps- og voldsmenn. Menn som kanskje kunne ha endt et annet sted hvis de hadde blitt sett og hørt tidligere og ikke minst fått behandling for sine psykiske lidelser, sier Minde Johnsen. 

– Det er en stor ære å få denne prisen og bli anerkjent for arbeidet jeg gjør. Den største prisen er at folk har sett «Leo og de farlige». Åpenhetsprisen gjør det også mulig for meg å jobbe videre med å belyse viktige temaer og bidra til å forebygge utenforskap. Jeg vil bruke denne plattformen og ståstedet til å kanskje kunne lage noe enda bedre, sier Ajkic.

Ajkic vil donere prispengene til Femti-71, som jobber med forebyggende arbeid for unge i Bergen, gjennom blant annet hiphop, basketball og matlaging. Målet til organisasjonen er å forhindre utenforskap blant unge, slik at de kanskje slipper å havne i fengsel.  

– Det er en stor ære å få Åpenhetsprisen 2024 og bli anerkjent for arbeidet jeg gjør. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy, Mental Helse)

– Innsatte må få oppleve mestring og meningsfulle relasjoner

«Hvordan orker du?» er et spørsmål Randi Rosenqvist har fått flere ganger.  

– Vi som bor i Norge har vunnet gull-lotto. Vi er privilegerte og har gode leveforhold som ingen har hatt tidligere i historien eller har i dag alle andre steder i verden. Men, det er noen også i vårt samfunn som ikke klarer å leve et autonomt liv med gode relasjoner og et meningsfylt liv. Mange som sitter i fengsel har store psykiske utfordringer. De har begått kriminelle forhold, men de har også opplevet tap og manglende mestring gjennom store deler av livet, sier Rosenqvist.  

Vårt samfunn må møte de alvorlig syke bedre selv om de har begått alvorlige voldshandlinger. Vi må også møte den mer uspesifikke psykiske lidelsen som fengselsinnsatte opplever, mener Rosenqvist:

–  Som alle andre trenger innsatte meningsfulle relasjoner. De trenger å oppleve mestring og få en tro på at livet kan endres til det bedre. Dette er noe hele sivilsamfunnet må støtte opp om. Jeg er veldig glad for at Mental Helse setter søkelys på denne sårbare gruppen som mange ikke har særlig sympati for.

Rosenqvist vil donere prispengene til organisasjonen Way Back, slik at de kan støttes i arbeidet med å lose innsatte ut i sivilsamfunnet igjen.

Les også: Åpenhetsprisen 2023 går til Kirsti Skogsholm

Åpenhetsprisen 2024: Randi Rosenqvist fikk overrekt prisen av landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen. De to vinnerne får 10.000 kroner som de skal gi videre til et valgfritt formål, samt et kunstverk av Rino Larsen. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy, Mental Helse)

Åpenhetsprisen 2024

  • Åpenhetsprisen er en anerkjennelse til en person, organisasjon eller gruppe som har gjort en ekstra innsats for å øke kunnskapen om psykisk helse. Prisen deles ut hvert år av Mental Helse i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.
  • Kandidatene må ha markert sin åpenhet på en tolerant og inkluderende måte. De må ha medvirket til å redusere fordommene rundt psykiske helseutfordringer.
  • I tillegg til en pengepremie på kr. 10.000, får vinnerne et maleri av kunstneren Rino Larsen.
  • Juryen har bestått av:
    Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder i Mental Helse
    Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse
    Nanna Baldersheim, redaktør i Mentalt Perspektiv
    Anura Sankholkar, kampanjeleder Verdensdagen for psykisk helse

Kontaktpersoner

Kommunikasjonsrådgiver Emilie Gjengedal Vatnøy, tlf. 926 57 292

Landsleder Ole-Marius Minde Johnsen, tlf 922 41 603