Se debatt fra Arendalsuka om frakoblet ungdom

1 av 5 unge står nå utenfor skole, jobb eller annen aktivitet. Under Arendalsuka 2024 inviterte vi til debatt om en av vår tids største samfunnsutfordringer. Debatten om frakoblet ungdom kan du se her.

Se debatten «Frakoblet ungdom – hvordan koble dem på igjen?» fra Arendalsuka her:

Debatten «Frakoblet ungdom – hvordan koble dem på igjen?», på Arendalsuka 2024.

Bakteppet for debatten er at hele 1 av 5 unge nå står utenfor skole, jobb eller andre aktiviteter (tall fra NAV, 2023). Antallet unge uføre har doblet seg på ti år, og psykiske helseutfordringer er den ledende årsaken. Det finnes mange gode tiltak, men utenforskap blant unge fortsetter å øke på grunn av manglende samhandling.  

  • 111 000 unge (20-29 år) står utenfor utdanning og arbeidsliv (2023)
  • Antallet unge uføre har doblet seg på 10 år
  • En av fem unge har psykiske helseutfordringer
  • Halvparten av unge med store psykiske helseutfordringer søker ikke hjelp

Les mer om debatten «Frakoblet ungdom – hvordan koble dem på igjen?, på Arendalsuka 2024 her.

Medvirkere


Moderator: Erik Wold
Innledere: Ole-Marius Minde Johnsen (landsleder Mental Helse) og Håkon Kongsrud Skard (President Norsk psykologforening)
Panelet bestod av:
Sandra Bruflot, Helse- og omsorgskomiteen, Høyre
Anette Trettebergstuen, Arbeids- og sosialkomiteen, Arbeiderpartiet
Nina Melsom, direktør Arbeidsliv, NHO
Christoffer Røneid, leder studentutvalget, Tekna Ung
Jeanette Lea Romslo, leder fagforbundet Ung
Sonja Skinnarland, arbeids- og tjenestedirektør, NAV

Full enighet på Arendalsuka

Norge står ovenfor store utfordringer og omstillingsbehov, i fremtiden og her og nå. Vi kommer til å mangle arbeidskraft og møte økte behov i helse- og omsorgssektoren, samtidig som at utenforskap øker.

– Norge er et sektorstyrt samfunn, og det er åpenbart at de ulike sektorene ikke evner å samhandle godt nok, og at hjelpen ikke kommer tidlig nok. Vi må bygge ut primærhelsetjenesten i kommunene, hvor mennesker som oppsøker sin fastlege får tilgang til hjelp fra psykisk helsehjelp og tjenester som NAV, med visshet om at hjelperne faktisk snakker sammen, understrekte Håkon Skard, i Norsk psykologforening.

Problemet er at vi er veldig sektorstyrt på stortinget også, pekte Sandra Bruflot (Høyre) på:

– Vi er for dårlige til å tenke samarbeid på tvers, til tross for at alle sektorer er relevante. Vi bør starte allerede i barnehagen, og flere alternative skoleløp fra ungdomsskolen bør jobbes frem. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde Rask psykisk helsehjelp i alle kommuner som er store nok. Vi må styrke tilbud som Fontenehusene, og satse på lavterskeltilbud som faktisk er lavterskel.

– Vi må fortsette med det som fungerer

– Problemet med alle regjeringer i Norge er at vi ekstremt opptatt av tallene, for det handler om fremtiden og mangel på arbeidskraft. Men det handler også om at alle skal ha gode liv og være en del av et fellesskap. Når det handler om å faktisk investere i det som hjelper, så glipper det, sa Anette Trettebergstuen (Ap).

Kvaliteten i barnehagen, skoleløpet, helsesykepleier på skolen, døgnåpne hjelpetelefoner, frivilligheten og idrett- og fritidsaktiviteter – det er summen av alt dette som bygger trygge robuste unge, fortsatte hun:

– Vi må investere i ungdommene våre. Ungdomsgarantien, styrking av yrkesfag, tett og god oppfølging i NAV, arbeidsgivere som tør å ta sjansen og se muligheten i folk og opptrappingsplanen for psykisk helse, er viktige tiltak.

– Jeg håper dere tar med dere dette videre til Stortinget, og jobber for bedre samhandling. Gjør noe med det. Vi er glade for at det klappes for frivilligheten, men det er heller ikke gratis. Vi trenger også støtte og forutsigbarhet – vi må fortsette med det som fungerer, sier Ole-Marius Minde Johnsen.