Støtt spleisen: Syklet Europa på langs og tvers for Mental Helse
Hadi var fem år da familien flyktet til Norge. Fra dag én ble han møtt med rasisme og mobbing i stor skala. Nå har han gjort noe ingen nordmann har gjort før ham.
Støtt spleisen til Mental Helse ved å følge denne lenka!
– Jeg har et håp om å bidra til åpenhet om psykisk helse og være til inspirasjon for andre. Jeg tror sterkt på viktigheten av å støtte og oppmuntre unge mennesker som har drømmer om å nå langt, uansett hvilke mentale utfordringer de har, forteller 23 år gamle Hadi Akhlaghi.
Siden 21. februar har Hadi vært på sitt livs eventyr: Å sykle Europa både på langs og tvers, fra Istanbul til Cabo da Roca (Portugal) og fra Tarifa (Spania) til Nordkapp. Reisen har man kunnet følge på sosiale medier og Hadi har opprettet en spleis til inntekt for Mental Helse.
– Friluftslivet ble redningen da jeg hadde det som verst, og nå ønsker jeg å bidra med å hjelpe andre som har det vanskelig. Ikke minst så elsker jeg å pushe grenser og utfordre meg selv!
178 dager på sykkelsetet
Etter 178 dager på sykkelsetet skal Hadi ankomme Nordkapp den 17. august.
– Det var veldig rart å endelig komme i mål. Jeg har hatt det utrolig gøy og kost meg på sykkelturen. Det har egentlig gått bedre enn jeg trodde. Selve sykkelturen var mye lettere enn livet mitt har vært tidligere, med tanke på de utfordringene jeg har møtt på i livet, forteller 23-åringen.
Hadi ble møtt med stor gjestfrihet langs veien:
– En av mine beste opplevelser var å møte en annen syklist som faktisk var første kvinne til å sykle hele Amerika. Hun inviterte meg inn i sitt bulgarske liv. Jeg møtte vennene hennes og ble behandlet som en venn, forteller Hadi, og fortsetter:
– En annen gang var jeg rådvill, hadde ikke noe sted å sove og tok kontakt med en tilfeldig mann på gata. Han tok med meg til fabrikken hvor han var nestleder, så delte vi et måltid og jeg fikk sove på kontoret hans.
Les også: Sykler Europa på langs og tvers for Mental Helse
Fra krig til et liv i utenforskap
Hadi og familien flyktet fra krig i hjemlandet Afghanistan til lille Kirkenes helt i nord. De hadde håp om et bedre liv, men å tilpasse seg den nye hverdagen skulle vise seg å bli tøft.
– Jeg kjente raskt på følelsen av å være annerledes, at jeg ikke var godtatt og ikke hørte til. Jeg ble mobbet fra dag én. Mobbingen spredte seg utover Kirkenes. De lagde sanger, tagget på vegger, sa og gjorde stygge ting. Jeg følte meg veldig alene i barndommen, forteller Hadi.
Etter mange tøffe år ble friluftslivet redningen da Hadi startet på folkehøyskole. Nå vil Hadi bidra med å fjerne stigma om psykisk helse og vise at det ikke er farlig å snakke om følelser.
– Ønsket mitt er at flere menn og mennesker med minoritetsbakgrunn skal tørre å åpne seg. Det er alt for mange som sitter alene med vonde tanker og traumer. For endel handler det om kultur. De kommer fra land hvor psykisk helse ikke er et tema, de har opplevd krig og har dårlig samvittighet for de som sitter igjen i hjemlandet.