Sykler Europa på langs og tvers for Mental Helse

Hadi var fem år da familien flyktet til Norge. Fra dag én ble han møtt med rasisme og mobbing i storstilt skala. Etter mange tunge år ble friluftsliv redningen. Nå vil Hadi bruke sin styrke til å hjelpe andre.

Støtt spleisen til Hadi her!

– Jeg har et håp om å bidra til åpenhet om psykisk helse og være til inspirasjon for andre. Jeg tror sterkt på viktigheten av å støtte og oppmuntre unge mennesker som har drømmer om å nå langt, uansett hvilke mentale utfordringer de har, forteller 23 år gamle Hadi Akhlaghi.

Om få uker, 21. februar, starter han på sitt livs eventyr. Hadi skal gjøre noe ingen nordmann har gjort før ham – å sykle Europa både på tvers og langs. Reisen kan du følge på sosiale medier og Hadi har opprettet en spleis til inntekt for Mental Helse.

– Nå er jeg skikkelig spent og gleder meg til å komme i gang! Jeg elsker å pushe grenser og utfordre meg selv. 

Fra krig til et liv i utenforskap

Hadi og familien flyktet fra krig i hjemlandet Afghanistan til lille Kirkenes helt i nord. De hadde håp om et bedre liv, men å tilpasse seg den nye hverdagen skulle vise seg å bli vanskelig.  

– Jeg kjente raskt på følelsen av å være annerledes, at jeg ikke var godtatt og ikke hørte til. Jeg ble mobbet fra dag én. Mobbingen spredte seg utover Kirkenes. De lagde sanger, tagget på vegger, sa og gjorde stygge ting. Jeg følte meg veldig alene i barndommen, forteller Hadi.  

Det var vanskelig å snakke om mobbingen hjemme. Han hadde jo fått en gullbillett til Norge og «burde være takknemlig». Samtidig slet foreldrene med egne traumer.

Senere flyttet Hadi i fosterhjem. Han ble møtt av foreldre som snakket om følelser, som hadde overskudd og ønsket å hjelpe.

Vesle Hadi i Afghanistan før familien flykta til Norge (Foto: privat)

Fant styrken i naturen

Som tenåring drømte Hadi om en karriere i Forsvaret. Han søkte seg til en folkehøyskole på Nordvestlandet og startet på en linje for fysisk og mental utfoldelse. Her fikk livet en helomvending.

– Allerede første uken ville jeg slutte. Jeg fikk det ikke helt til og syntes synd i meg selv. Men, en av lærerne så meg. Han pushet meg, og jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis ikke. I løpet av dette året oppdaget jeg nye ting ved meg selv og vokste utrolig mye.

FHS ble døråpneren til en ny verden: friluftsliv.

– For meg har naturen og aktivitet vært nøkkelen til å finne min indre styrke. Jeg har bearbeidet traumene fra barndommen, og funnet fred.

Les også: Skal lufte barten hver dag i november for psykisk helse

Hadi trives aller best på fjellet, både sommer og vinter. (Foto: privat)

Vil fjerne stigma

I 2022 syklet Hadi Norge på langs. På turen oppdaget han gleden av å være en «eventyrer». Han har fått mye støtte for sitt neste prosjekt, hvor pengene han samler inn går til Mental Helse.

– Ønsket mitt er at flere menn og mennesker med minoritetsbakgrunn skal tørre å åpne seg. Det er alt for mange som sitter alene med vonde tanker og traumer. For endel handler det om kultur. De kommer fra land hvor psykisk helse ikke er et tema, de har opplevd krig og har dårlig samvittighet for de som sitter igjen i hjemlandet.  

Hadi vil bidra med å fjerne stigma om psykisk helse og vise at det ikke er farlig å snakke om følelser. Nå ser han frem til sitt livs eventyr: å sykle Europa på langs og tvers.

– Jeg har selv erfart hvor godt det hjelper. Livet har bydd på utfordringer som har formet meg. Likevel er mitt budskap at ‘det handler ikke om hvordan man har det, men hvordan man tar det’, avslutter Hadi.

Sommeren 2022 syklet Hadi Norge på langs. Nå er han klar for sitt livs eventyr: Europa både på langs og tvers. (Foto: privat)

Hadi’s reiserute: 
Turen deles opp i to etapper som strekker seg ifra:
Istanbul- Cabo da Roca (Portugal)
Tarifa (Spania) – Nordkapp

Følg Hadi på sosiale medier:
Instagram- hadi Akhlaghi
Facebook- Hadi Akhlaghi
TikTok- Hadi Akhlaghi