– Vi trenger en Forebyggingsminister!

Den største utfordringen i dag er at det politiske ansvaret for forebygging av psykiske helseutfordringer kun ligger hos helseministeren.

– Vi trenger en forebyggingsminister som får sektorovergripende ansvar og budsjettmidler, og som forstår at forebygging handler om mye mer enn helse. Nå er det ingen og alle som har ansvaret. Vi trenger at ansvaret plasseres, også på regjeringsnivå, slår landsleder Ole-Marius Minde Johnsen fast.

Forebygging blir nedprioritert

Dårlig psykisk helse er vår tids største folkehelseutfordring. Stadig flere rapporterer om psykiske helseutfordringer, og det er et tema som svært mange er opptatte av. 

Til tross for dette er forebygging et område som ofte blir oversett. Mindre enn 1 prosent av helsebudsjettet går til å forebygge psykiske lidelser og kun 0,3 prosent brukes på barn og unge, ifølge tall fra Arne Holte.

– Vi møter en mur av velvilje. For alle vil prioritere psykisk helse, men ingen vil betale prisen for bedre forebygging. For gevinstene fra forebygging høster vi ikke før om 20-30 år, peker Minde Johnsen på.

Psykisk helse inn i alle barnehager og skoler

Ifølge Arne Holte starter halvparten av de psykiske lidelsene før tenåringsalder, tre fjerdedeler før midten av 20-årene. Blant unge uføretrygdede, er to av tre trygdet på grunn av en psykisk lidelse.

Antallet unge uføre har nå doblet seg på kun 10 år.

– Det er en alvorlig utvikling som vi må snu. Vi må inn i barnehager og klasserom, tilby opplæring og programmer innen psykisk helse. Det er viktig at vi normaliserer det å ha det vanskelig. Vi må gi barn og unge verktøyene til å mestre utfordringer i livet, før det utvikler seg til noe alvorlig, sier Minde Johnsen. 

– Nå må vi handle!

Forebygging handler om å skape trygge og stimulerende oppvekstsvilkår, fremme livskvalitet og trivsel, styrke sosiale nettverk og fellesskap, og redusere risikofaktorer som kan føre til psykiske helseutfordringer.

Flere studier viser at man kan spare samfunnet for store kostnader ved å investere i forebygging.

– Vi har kunnskapen om helseeffekten av forebygging, og vi vet at det er økonomisk lønnsomt å investere i helsefremmende og sykdomsforebyggende tiltak. Nå er det på tide med handling!