Hjelpetelefonen
116 123

Else kåss

Else Kåss Furuseth

Else er en av Norges mest profilerte komikere. Hun er kjent fra en rekke tv-programmer, bl.a. Torsdag kveld fra Nydalen, Det er lov å være blid, Mandagsklubben og Kåss til kvelds. Hun fikk svært god respons på sin forestilling Kondolerer der hun forteller om livet etter at hun som 11-åring mistet moren, og som 28-åring mistet broren. Begge valgte å ta sitt liv.

Forestillingen gikk over 200 ganger på Torshovteatret og deretter på Nationaltheatret mellom 2011 og 2016.
I 2018 mottok hun Mental Helses Åpenhetspris. «Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør. Til tross for et tungt og alvorlig tema, representerer forestillingen hennes håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre livet lettere for de etterlatte, men også for de som har forsøkt å ta sitt liv», heter det blant annet i begrunnelsen fra Mental helse.

Jeg er ikke politiker, ei heller noen ekspert, annet enn at jeg har måttet forholde meg til det uforståelige: At noen jeg er glad i, som på utsiden hadde alle forutsetninger for å være lykkelige, likevel tok livet sitt. Historiene om folk som dør i selvmord er ulike. I tiden etter har jeg allikevel blitt opptatt av noe en psykolog sa til meg: «Siden vi tror at det er spøkelser på loftet, går vi aldri opp på loftet. Dermed lever spøkelsene. Hvis vi tar med oss en venn og en lommelykt, så er det ikke noen spøkelser der.» Jeg er altså lommelykten, akkurat som du er lommelykten! Vi er hverandres lommelykter. Jeg vet selvsagt at åpenhet ikke fikser alt: Målet er at flere vil tørre å ta kontakt med helsevesenet, en venn, familie, kollega eller hjelpetelefon. Ufarliggjøre det å si høyt at man trenger hjelp» – Og nettopp derfor er det en glede å være ambassadør, siden dere jobber så iherdig med å ha en gratis døgnåpen telefontjeneste.
Else Kåss Furuseth

Se alle nyhetene fra Hjelpetelefonen Nyheter fra Hjelpetelefonen