Matfestival på Vippa våren 2024

Feiret våren med matfestival: – Som å være på ferie i Hellas!

Torsdag, 7. mars, var det duket for mat fra alle verdens hjørner, konsert og ordentlig festivalfølelse på Vippa mathall i Oslo. Blant gjestene var brukere fra alle FACT-teamene i sentrum.

«Når jeg spiser gresk mat og ser ut på sjøen, føler jeg at jeg er på ferie i Hellas». Dette er en av mange tilbakemeldinger som tikket inn etter at Mental Helse og Mental Helse Oslo arrangerte Street food-lunsj på Vippa.

Feiret våren med matfestival: Målet var å glede en gruppe som ikke har så mye å se frem til i hverdagen.

– Det ble et fantastisk arrangement! Oppmøtet var over all forventning, gjestene storkoste seg og det var mange fine samtaler, god underholdning og fine øyeblikk langs bordene, forteller Joachim Kjennerud, som har vært primus motor for prosjektet.

Feiret våren med matfestival: 130 gjester møtte opp for å smake mat fra alle verdens hjørner, høre musikk og ha gode samtaler langs bordene.

– Et høydepunkt

Påskeliljer og fargerike servietter prydet langbordene på Vippa. I matbodene fikk gjestene velge blant et hav av spennende retter – som syrisk pizza, arabisk tallerken og søte crepes.

Over 130 gjester møtte opp fra alle FACT-teamene i sentrum. I tillegg kom ansatte fra Mental Helse og frivillige fra Mental Helse Oslo. Varaordfører Julianne Ofstad ønskte velkommen.

Det var også underholdning med musikk. Mellom annet musikkartisten Lisa Hoff, bedre kjent som «Fru Suksess», og bandet hennes Skada Rockers.

– Jeg har spilt i rockeband i 25 år. Sangkarrieren startet med gospelkor som femåring. Den gangen mimet jeg fordi jeg syns stemmen min var så rar og mørk, fortalte hun lattermildt før konserten.

Bandet framførte hennes selvskrevne låter «Nær» og «Inkasso».

– Jeg blir inspirert av kjærlighet og samfunnspolitikk. Det er veldig artig å få fremføre det vi øver på. Dette er et høydepunkt!

Jeg følte meg varm rundt hjertet og mer knyttet til samfunnet.

Gjest på Vippa
Musikere og musikkterapeuter på matfestival på Vippa Våren 2024
Musikkterapeuter og musikere fra Skada Rockers samlet rundt matbordet på Vippa. Lisa Fru Suksess til høyre.

En arena for mestring og samhold


Musikkterapeut Oda Bjørke Dypvik er takknemlig for arrangementer som dette.

– Dette er en viktig arena for at våre brukere skal oppleve mestring, samhold og deltakelse i samfunnet. Det fremmer deres recovery-prosess. Å bli møtt som artister, og ikke som pasienter, gir mulighet for å oppleve og identifisere seg selv på en mer positiv og ressursfull måte, sier hun, og legger til:

– Jeg opplevde det som en «gledesboost» å få delta med bandet vårt her. Ikke minst er jeg stolt over det vi har fått til sammen.

Les også: Vi trenger å snakke mer sammen – #gi8minutter

Også teamleder i FACT Grünerløkka, Eskild Jarnæss, var godt fornøyd med arrangementet:

– Felles sosiale samlinger på denne måten lager en tettere kontakt mellom brukere og behandlere. Det var til stor glede for kontakten med de vi jobber for. Dessuten var det en flott tid å arrangere festen på, i en lysere tid, men som for noen kan være litt tom uten mye annet som skjer.

Amazing! Jeg har funnet en ny venn, og noen som har opplevd noe av det samme jeg står i.

Gjest på Vippa

Verdien av å samles rundt et måltid

I Mental Helse Oslo er hovedfokuset at personer med «ballast i ryggsekken» skal ha tilgang til ulike typer møteplasser der de føler seg trygge og blir sett. 

– Dette arrangementet ivaretok denne verdien. Jeg var ikke i tvil om at vi måtte stille opp da vi fikk invitasjonen, sier leder Torleif Støylen.

Laget stilte med fire frivillige som bidro til å lage et godt arrangement.

– Alle var tydelig engasjerte og har i ettertid kommentert stor glede av sitt lille bidrag. Å samles rundt et måltid skaper den gode og trygge stemningen mange av gjestene liker. Praten går lett og nye kontakter blir knyttet. Spennende matretter å velge mellom og god og avslappet underholdning, var med på å trygge den gode atmosfæren, avslutter Støylen.

Tusen takk til Stiftelsen DAM, Meny, ved Jørgen Normann-Larsen, Kiwi Storo og Pascal konditori for mat og generøs støtte til arrangementet!