– Regjeringens nye rusreform er en straffereform

Mental Helse deler regjeringens mål om å redusere rusmiddelbruk og skadene av bruken, men dette er helt feil medisin – spesielt for unge og de mest sårbare.

Fredag 25. oktober la helseminister Jan Christian Vestre frem del 1 av regjeringens nye rusreform.

Regjeringen sier nå at de tar et oppgjør med egne holdninger til mennesker med rusutfordringer. Dessverre velger de feil fremgangsmåte for unge når de sender signal om en enda strengere staffelinje.

– Ifølge regjeringen er trussel om straff god forebygging. Realiteten er at flere unge ikke vil tørre å søke hjelp. Flere unge vil gjøre seg til kriminelle, vi får mer utenforskap, mer skadelig rusbruk og flere overdosedødsfall. Vi må investere i helse, ikke straff, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.

Les også:

Mental Helse har erfart at gode relasjoner, håp, tillit og sosial inkludering, sammen med tidlig intervensjon, er avgjørende for å forhindre både skadelig rusbruk og psykiske helseutfordringer.

– Det er god forebygging. Vi må sikre god dialog og trygghet. Videre må vi styrke lavterskeltilbud og -tjenester som vi vet fungerer, og som de unge selv ønsker. Vi er skuffet over at regjeringen ikke har lyttet mer til fagmiljøene innenfor helse og sosial, og brukerorganisasjonene, sier Minde Johnsen.

Les også: Statsbudsjettet: Utfordringene i psykisk helsevern løses ikke i 2025

– Et luftslott

Mental Helse er positive til de konkrete tiltakene som blir lagt frem: fritak i egenandelen hos fastlegen for mennesker med rusproblematikk, flere brukerrom og rusmiddelanalyser.

– Dette er viktige tiltak, men det er ikke nok. Vi hadde en forventet en storsatsing på å redde de få gjenværende behandlingsstedene som har opplevd utrygghet og store kutt de siste årene. Denne utviklingen må vi snu, sier Minde Johnsen.

Regjeringen lover at den samlede helse- og omsorgstjenesten skal arbeide mer forebyggende, og at det skal legges frem et rusmiddelforebyggende program for unge. Behandlings- og oppfølgingstjenester i kommunene og spesialisthelsetjenesten skal videreutvikles, med veiledere, retningslinjer, støtte og målrettet bruk av tilskudd og krav til de regionale helseforetakene.

– Dette er store og fine ord, men hittil viser det bare Vestres ambisjoner – et luftslott. Hverken kommunene eller spesialisthelsetjenesten er i stand til å gjennomføre det slik det ser ut i dag. Vi ser frem til forebyggingsreformen som Vestre skisserer, og har nå høye forventninger til konkrete tiltak i regjeringens del 2 av rusreformen, som blir lagt frem før påske 2025.

Kontaktpersoner


Emilie Gjengedal Vatnøy
tlf: 92657292
e-post: emilie@mentalhelse.no
Kommunikasjonsrådgiver

Ole-Marius Minde Johnsen
tlf: 92241603
e-post: ole.marius.minde.johnsen@mentalhelse.no
Landsleder