Tenn et lys for alle 693 som døde i selvmord
Tirsdag, 10. september, markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging. Tenn et lys for å minnes en kjær eller dele din støtte. Her får du en oversikt over arrangementer i Oslo.
I 2023 mistet vi 693 mennesker i selvmord. 693 søsken, barn, foreldre, kollegaer og venner. Igjen sitter tusenvis igjen i dyp sorg. Selvmord er et alvorlig samfunnsproblem som vi må ta på alvor.
LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord inviterer alle til å tenne et lys, #mittlys, for å minnes og vise støtte til de vi har mistet. I større byer er det felles markeringer, oversikten finner du her. Du kan også tenne et lys for deg selv hjemme.
- Vi tenner lys for de som tok sitt liv i 2023.
- Vi tenner lys for de som har mistet noen i selvmord.
- Vi tenner lys for de som sliter med selvmordstanker.
- Vi tenner lys for oss som samfunn.
For deg som bor i og nærme Oslo
Lysmarkeringen i Oslo starter ved Universitetsplassen. Programmet starter med apeller kl. 19:45, og fra kl. 20.00 tennes 693 lys for hvert selvmord i 2023.
Fra kl. 20:30 bæres alle de 693 lysene til Løvebakken ved Stortinget, hvor en stortingspolitiker venter.
Dagen starter med stor Politisk debatt på Hotel Continental. Debattleder er politisk kommentator Aslak Bonde. I panelet vil du finne sentrale politikere fra helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. De er bedt om å komme med forslag til tiltak for å få tallene ned.
Du vil også møte journalist og forfatter Bjørg Aftret, som mistet sin ektefelle, tidligere utenrikssjef i NRK, Knut Erik Holm, i selvmord i 2014. Professor i helsepsykologi Arne Holte vil gi oss noen samfunnsbetraktinger om temaet.
LEVE inviterer også til Fagdag om selvmordsforebygging ved VID Vitenskapelige Høgskole. Programmet er todelt, der morgenen blir personlig og nær, og ettermiddagen blir mer faglig.
På morgenen er det sofaprat om livet med Solveig Kloppen, Anne Christine Bergem og Grete Lillian Moen. Det blir også utdeling av årets Olafpris for forebygging av selvmord blant unge.
Om ettermiddagen er temaet «Selvmord blant helsepersonell og «Barn som pårørende». Klikk her for detaljert program og påmelding.
Mental Helses tiltak for selvmordsforebygging
Ikke siden 1988 er det registrert flere selvmord i Norge på et år. I tillegg øker alkohol- og narkotikautløste dødsfall.
– Vi må sette inn forebyggende tiltak som virker, og det haster. Vi har ingen flere å miste, understreker landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
– Og vi må starte tidlig. Skolen er en av de viktigste arenaene for forebygging av dårlig psykisk helse og selvmord.
Les også: Nå må vi våkne!
Mental Helse har mange forslag til hva som kan gjøres:
- Handlingsplanen for selvmordsforebygging må finansieres med 100 millioner årlig over statsbudsjettet og at tiltak som faktisk virker bør prioriteres.
- Det avsettes øremerkede ressurser til forskning på årsak til selvmord blant
menn og at kunnskapsbaserte forebyggende tiltak iverksettes for denne gruppen. - Helse- og omsorgsdepartementet går sammen med Kunnskapsdepartementet og finner en løsning for å fullfinansiere forebyggende psykisk helse programmer for alle landets ungdoms- og videregående skoler. YAM er et eksempel på et forebyggende skoleprogram som virker.
- Rask Psykisk Helsehjelp blir et landsdekkende tilbud som finnes i alle kommuner og må inkludere økonomisk rådgivning.
– Vi må alle komme sammen og gjøre et krafttak for bedre psykisk helse. Kommuner og lokalmiljø må styrkes, men også arbeidsplasser, skoler, barnehager, sykehus, frivillighet, kultur og idrett må bli psykisk helsefremmende arenaer, avslutter landslederen.
Tenn lys for alle 693 som døde i selvmord i 2023, #mittlys