Åpenhetsprisen

Mental Helses åpenhetspris blir delt ut på Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober, til en person, organisasjon eller gruppe som har gjort en ekstra innsats for å øke kunnskap om psykisk helse. Åpenhetsprisen har blitt delt ut årlig siden 2004.

2023: Kirsti Skogsholm

Kirsti Skogsholm får prisen for sitt store mot og åpenheten hun har vist i kampen for å belyse manglene i psykisk helsevern i Norge. Kirsti mistet tvillingene Mille og Mina til en overdose i januar 2023. Midt i den store sorgen har hun løftet saken og utfordringene i helsevesenet til et nasjonalt plan. Les mer.

2022: Abid Raja og Petter Nyquist

Abid Raja har utmerket seg med sin åpenhet om skammens påvirkning på hans psykiske helse. Han forteller om en utfordrende oppvekst fylt av mobbing, fysisk og psykisk vold, negativ sosial kontroll og selvmordstanker. Petter Nyquist har gjennom bilder og ord vist hva utenforskap kan gjøre med mennesker over flere år. Les mer om vinnerne her.

2021: Lars Erik Lund

Konsernsjef i Veidekke, Lars Erik Lund, representerer en gruppe menn som ofte assosieres med høy kapasitet, overskudd og gode liv. Vi vet at dette er en sannhet med modifikasjoner. Det at han valgte å være åpen og personlig om sine psykiske helseutfordringer var en modig avgjørelse som det står stor respekt av.

2020: Marianne Mjaaland

Psykiater Marianne Mjaaland fortalte nylig til VG at hun har en bipolar lidelse. Mjaaland har gjennom flere år holdt diagnosen skjult, da hun var redd for å bli stigmatisert av kollegaene sine, og hun var redd for å miste jobben. Det at hun holdt egen sykdom hemmelig, sier noe om tabuene rundt det å ha psykiske helseutfordringer.

2019: Thomas Seltzer

Årets vinner er mest kjent som bassist i Turboneger og programleder for TV-programmene Natta, Norge og Trygdekontoret. Åpen debatt om samfunnets vanskeligste temaer har vært Trygdekontoret sin fanesak. Thomas har fortalt åpent og ærlig om egne depressive perioder noe som kan ha bidratt til at flere menn søker hjelp.

2018: Else Kåss Furuseth

Else Kåss Furuseth får prisen for sitt langvarige engasjement for pårørende etter selvmord. I forestillingen Kondolerer forteller hun om hvordan livet ble etter at hun som 11-åring mistet moren og som 28-åring mistet broren. Begge valgte å ta sitt eget liv. Else gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør.

2017: Steinar J. Olsen

Steinar J. Olsen er en leder som legger stor vekt på inkludering, og det å gi sårbare grupper en mulighet til å skape seg et bedre liv. Stormberg har en aktiv rekrutteringspolitikk hvor de gir mennesker, som av ulike grunner sliter med å komme inn i arbeidslivet, en ny sjanse. Vi trenger flere bedrifter som aksepterer at folk kan slite og ha hull CV-en, men likevel gir dem en sjanse i arbeidslivet.

2016: Agnete Johnsen

Etter at Agnete Johnsen, musiker og vokalist, trakk seg fra deltagelsen i TVNorge-programmet «71 grader nord» i fjor sommer, har hun vært åpen om at hun lenge har slitt med depresjon og psykiske lidelser. Da hun tidligere i år vant den norske finalen i Melodi Grand Prix, sto hun også fram og fortalte at hun hadde psykiske problemer, og at det å skulle delta representerte en stor utfordring.

2015: Jan Erik Larssen

Årets vinner, kjent fra Autofil og Broomer, er som programleder og foredragsholder en gladgutt og humørspreder. Når han nå har valgt å være åpen om det å være psykisk syk, viser han at dette ikke er noe å skamme seg over. For mange menn er dette fortsatt et stort tabu. Gjennom økt åpenhet via ulike mediekanaler og i foredragssammenheng, er vinneren med på å bekjempe stigmatisering av psykisk uhelse blant menn.

Tidligere vinnere:

2014: Lene Marlin og Eline Medbøe

2013: Cathrine Langfjell Torsvik

2012: Brede Bøe

2011: Fabian Stang

2010: Arnhild Lauveng

2009: Stig Inge Bjørnebye

2008: Sarita Skagnes

2007: Marco Elsafadi

2006: Simon Flem Devold

2005: Paal Andre Grinderud

2004: Finn Abrahamsen