Ivar Grøneng sykler verdens tøffeste bakke til inntekt for Mental Helse

– Jeg liker å utfordre meg selv til grensen av hva som er mulig

Ivar Grøneng er glad i å sykle, og minst like glad i å tøye grenser. På 60-årsdagen sin skal han sykle opp verdens hardeste bakke til inntekt for Mental Helse.

Støtt spleisen til Ivar her!


– Da jeg ble oppmerksom på Mauna Kea for ti år siden visste jeg at dette fjellet må jeg sykle opp. Bakken er så krevende at turen må gjennomføres før jeg blir for gammel. Kona ville bli med å hjelpe til slik hun har gjort ved tidligere ekstrem-stunt. Så da falt brikkene på plass for en tur til Hawaii og en sykkeltur til toppen av verdens hardeste bakke, forteller Ivar.

8848 høydemeter uten søvn

Den spreke (snart) 60-åringen har gjort flere Everestinger siden 2015. Everesting er å akkumulere 8848 høydemeter uten søvn.

– Jeg liker å utfordre meg selv til grensen av hva som er mulig, smiler Ivar, og fortsetter at han trener mye og sykler mange tusen kilometer hele året.

Nå er han klar for verdens tøffeste motbakke.

– Fremover er planen å redusere aktivitet og samle overskudd. De mentale forberedelsene er også viktige. Jeg vet hvor slitsomt og vondt det blir, men er fast bestemt på å fullføre og klare å holde negative tanker borte når det røyner på.

Planen er å sette seg delmål underveis og «spise elefanten i passe store biter».

– Jeg vet at høyden er den største utfordringen. Å sykle på over 4000 meters høyde er veldig krevende og kan være farlig, sier Ivar, og fortsetter:

– Men, det er også mye å glede seg til. Følelsen av mestring og glede når jeg har fullført er fantastisk!

Les også: Sykler Europa på langs og tvers for Mental Helse

– Åpenhet krever mot

Ivar har opprettet en spleis til inntekt for Mental Helse. I skrivende stund har han fått inn over 21.000 kroner.

– Mental Helse hjelper særlig ungdom med informasjon og støtte for å mestre vanskelige livssituasjoner og psykiske utfordringer. Jeg ønsker at gavene til min fødselsdag skal gå til noe nyttig, sier Ivar, og legger til:

– Så ser jeg at å gjøre sprø ting gir oppmerksomhet og mulighet til å samle inn penger til gode formål. Ikke minst gir en Spleis en forpliktelse til å fullføre det en har bestemt seg for! 

Vi lever i en tid der ungdom blir utsatt for mer psykisk press enn tidligere, helsevesenet blir overbelastet og psykisk helse blir kommersialisert.

– Lett tilgjengelig, nøytral og god informasjon, og støtte er uvurderlig. Jeg ser at folk rundt meg har utfordringer og noen deler sine erfaringer når de sliter mentalt. Det å mestre psykiske utfordringer, og ikke minst å være åpen om det, krever mye mer mot og besluttsomhet enn jeg mønstrer for en sykkeltur. 

Trenger du noen å snakke med?
Ring 116 123 / chat med sidetmedord.no

– Jeg liker å utfordre meg selv til grensen av hva som er mulig, sier Ivar som nå skal sykle verdens tøffeste bakke.